Китайці копають яму до серця Землі: що вони там шукають

Китайці копають яму до серця Землі: що вони там шукають

Китайські дослідники викопали яму глибиною в 10 000 метрів / Фото: pixabay.com

Геологи сподіваються, що свердловина значно покращить розуміння будови Землі.

Дослідники з Китаю почали копати у землі яму глибиною понад 10 000 метрів. Вчені вважають, що пройшовши десяток шарів гірських порід, їм вдасться дістатися до порід крейдяного періоду — відомий як крейдяна система, вік якого налічує близько 145 мільйонів років.

Про це пише Science Alert.

Китайські геологи сподіваються, що свердловина значно покращить розуміння будови Землі, а також допоможе у пошуках запасів нафти і газу.

Коли свердловину завершать, вона пройде через 10 континентальних пластів. Земна кора сягає глибини у середньому близько 30 кілометрів, тому мантії досягти не вдасться.

Очікують, що роботи триватимуть ще понад рік — до них залучать близько двох тисяч тонн обладнання та інструментів, включаючи бурові долота та бурильні труби.

Обладнання, яке використовують для створення свердловини, повинно витримувати температуру до 200 градусів за Цельсієм і атмосферний тиск приблизно в 1300 разів вищий, ніж на поверхні.

Вчені планують використовувати отримані дані для оцінки екологічних ризиків, наприклад землетрусів та вивержень вулканів.

Раніше вчені заявили, що у надрах Землі знайдено таємничі гігантські гори. Дослідники виявили, що вони заховані на межі ядра та мантії Землі на глибині близько 3000 км.

Раніше науковці виявили, що внутрішнє ядро Землі може складатися з двох окремих шарів. Традиційно вважають, що Земля має чотири основні шари: кору, мантію, зовнішнє та внутрішнє ядра. Але це твердження може бути неточним. Проте тепер геофізики припускають, що все набагато складніше.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація