Китайська коронавірусна вакцина захистила мавп від COVID-19 - вчені

Китайська коронавірусна вакцина захистила мавп від COVID-19 - вчені

Фото: Pexels

У тварин не спостерігався розвиток повномасштабної інфекції.

Китайські дослідники заявили, що їхня коронавірусна вакцина успішно захистила мавп від COVID-19.

Про це пише видання Science.

Вчені з приватної пекінської компанії Sinovac Biotech ввели дві версії вакцини вісьмом макакам-резусам. Пізніше виявилося, що у частини мавп, яка зазнала впливу смертельного патогена, не спостерігався розвиток повномасштабної інфекції. У інших чотирьох контрольних тварин в деяких частинах тіла розвинувся високий рівень вірусу SARS-CoV-2, який викликає COVID-19, а також з’явилася важка пневмонія.

Незважаючи на те, що випробування було обмежено лише кількома мавпами, директор біофармацевтичної компанії Мен Вайнінг розповів, що результати "вселяють велику впевненість" у тому, що вакцина буде працювати і на людях.

Мавпи, які отримали найбільшу кількість вакцини в дослідженні, мають кращий результат, адже дослідники не змогли виявити вірус в жодній з глоток та легенів. У мавп, які отримали нижчу дозу, розвинулася незначна інфекція, яку вони, ймовірно, могли контролювати.

Дослідники визнали, що у мавп з коронавірусом не розвиваються найважчі симптоми, однак про великий успіх говорити зарано. Вірусолог Флоріан Краммер зазначає, що віднайдена наразі формула вакцини доступна для створення в країнах із рівнем доходу нижче середнього.

Нагадаємо, у Великій Британії науковці Оксфордського університету відсьогодні почали тестувати вакцину від коронавірусу на людях. Як зазначають дослідники, препарат створили "з нуля" та його розробка відбувалась у безпрецедентно короткі терміни.

Повʼязані теми:

Наступна публікація