Китайська вакцина проти Covid-19 показала позитивні результати у тестуванні на 100 учасників

Китайська вакцина проти Covid-19 показала позитивні результати у тестуванні на 100 учасників

Фото: Pexels

За 28 днів майже всі учасники розробили антитіла, які зв'язуються з SARS-CoV-2.

Згідно з новим дослідженням, потенційна вакцина проти коронавірусу, розроблена в Китаї, виявилася безпечною і здатною генерувати імунну відповідь після раннього випробування на понад 100 учасників.

Про це пише Live Science.

Вакцина, названа Ad5-nCoV, розробляється китайською компанією CanSino Biologics і була однією з перших вакцин проти коронавірусу, які пройшли ранні випробування на людях ще в березні. 

Ad5-nCoV використовує ослаблену версію вірусу застуди, відомого як аденовірус. Він заражає клітини людини, але не викликає захворювання - для доставки фрагмента генетичного матеріалу від SARS-CoV-2, вірусу, що викликає COVID- 19. 

Ідея полягає в тому, що імунна система людини буде створювати антитіла проти спайкового білка, який допоможе боротися з коронавірусом, якщо людина пізніше піддасться його впливу.

У новому дослідженні дослідники перевірили Ad5-nCoV на 108 здорових людей у ​​віці від 18 до 60 років, у яких не було COVID-19. Учасники отримували або низьку, середню або високу дозу вакцини.

Через два тижні після вакцинації учасники всіх трьох груп продемонстрували деякий рівень імунної відповіді на вірус. За 28 днів майже всі учасники розробили антитіла, які зв'язуються з SARS-CoV-2 (але не обов'язково атакують вірус), і близько половини учасників в групах з низькою і середньою дозою і три чверті учасників в групі з високими дозами виробили "нейтралізувальні антитіла", які зв'язуються і відключають вірус, щоб запобігти його зараженню клітин.

Найбільш поширені побічні ефекти від китайської вакцини:

  • легкий біль в місці ін'єкції;
  • легка лихоманка;
  • втома;
  • головний біль;
  • біль у м'язах.

Однак у дев'яти учасників розвинулася лихоманка до 38,5 градуса за Цельсієм, а у одного з учасників в групі з високою дозою - висока температура поряд з втомою, задишкою і м'язовим болем. Однак ці ефекти тривали не більше 48 годин.

Ці результати є важливою віхою, але їх слід інтерпретувати обережно. Проблеми в розробці вакцини проти Covid-19 безпрецедентні, і здатність викликати ці імунні відповіді не обов'язково вказує на те, що вакцина захистить людей від COVID-19.

старший автор дослідження Вей Чен з Пекінського інституту біотехнології в Пекіні

Наразі дослідники почали більш масштабне дослідження вакцини 2 фази за участю 500 учасників, яким буде призначена низька або проміжна доза вакцини або плацебо. У цьому дослідженні також візьмуть участь учасники старше 60 років, і будуть розглянуті побічні ефекти протягом шести місяців після вакцинації.

Нагадаємо. випробування ремдисивіру у США, який вважали потенційними ліками від нового коронавірусу, згорнули. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація