Колишній учений з NASA каже, що сліди життя на Марсі знайшли ще 40 років тому

Колишній учений з NASA каже, що сліди життя на Марсі знайшли ще 40 років тому

Фото: Wikimedia Commons

Експеримент показав позитивні результати, але його не вдалося повторити.

Людство, можливо, вже знайшло життя на Марсі – ще сорок років тому. Принаймні так вважає колишній вчений NASA Гілберт Левін.

Своєю статтю він опублікував в журналі Scientific American, пише CNN.

Левін був керівником космічної операції NASA "Вікінг" 1976 року, коли на Марс запустили два кораблі. Він стверджує, що позитивні результати одного з експериментів є доказом життя на Червоній планеті.

Експеримент був розроблений для тестування марсіанського ґрунту на наявність органічних речовин. У зразки ґрунту Марса помістили поживні речовини – у разі присутності живий організм спожив би їжу і залишив газоподібні сліди метаболізму, які потім виявляли б спеціальні прилади.

Щоб переконатися, що це була біологічна реакція, тест був повторений після обробки ґрунту, яка була смертельною для відомих форм життя.

Так, якби у першому випадку була б помітна реакція, а в другому – ні, це мало б свідчити про наявність життя. Саме це і відбулося під час експерименту на Марсі, каже Левін.

Проте інші експерименти не змогли знайти органічний матеріал, і NASA не змогло відтворити результати в своїй лабораторії – тому вони відхилили позитивний результат як помилковий, якусь невідому хімічну реакцію, а не доказ позаземного життя.

Водночас Левін каже, що після жоден з кораблів на Марсі не мав приладів для виявлення життя, які могли б підтвердити ці результати.

Втім останні знахідки дають дедалі більше надії. Ровер Curiosity 2018-го виявив органічну речовину на Марсі, а нещодавно він виявив опади, які свідчать про те, що колись на поверхні Марса були стародавні солоні озера.

Левін - незалежний дослідник, який часто стикався з бюрократією NASA, протягом десятиліть наполягав на тому, що "скоріш за все ми виявили життя". Тепер він і разом із колишньою колегою за експериментом Патрицією Енн Стрет закликають до подальшого розслідування.

"NASA вже оголосило про те, що їхній марсіанський політ 2020 року не буде містити тест на виявлення життя", - писав Левін в статті в журналі Scientific American. "Відповідно до усталеного наукового протоколу, я вважаю, що слід докласти зусиль для того, щоб експерименти з виявлення життя могли бути виконані в наступної місії на Марсі".

Упродовж багатьох років секрети криваво-червоної планети, названої на честь римського бога війни Марса, не давали спокою людству. Чи могло на ній утворитися життя? Чи придатна вона для колонізації? Марс поставав "героєм" у багатьох літературних творах. Викликала жвавий інтерес він й у наукових колах. Як досліджували четверту планету від Сонця – читайте у спецпроекті ТСН.ua.

Зонд InSight зафіксував підземні поштовхи на Марсі

Зонд InSight зафіксував підземні поштовхи на Марсі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація