Коронавірус мутує: чи варто цього боятись та до чого призводять ці зміни

Коронавірус мутує: чи варто цього боятись та до чого призводять ці зміни

Фото: ТСН.ua

Вчені стверджують, що SARS-CoV-2 поводиться саме так, як від нього і очікували.

Коронавірус, який викликає COVID-19, постійно змінюється. Віруси множать себе і створюють більше версій самих себе. І, як рослини, тварини та бактерії, коронавірус постійно робить помилки у своєму множенні, а ці помилки призводять до мутацій – змін генетичного матеріалу дочірніх організмів порівняно з вихідним, пише Popular Science.

Факт мутації вірусу лякає, але його зміна не означає, що він обов’язково стає небезпечнішим. Фактично, експерти кажуть, що навряд чи SARS-CoV-2 зміниться так, що пандемія почне рухатись непередбачуваним чином.

Шанси на те, що вірус мутує до більш смертоносної чи заразної версії найближчими тижнями, місяцями або навіть роками, не дуже високі.

"Швидкість, з якою цей вірус мутує або розвивається, не є непередбачуваною, навпаки – вона саме така, яку ми очікували від вірусу такого типу. Всі віруси без кінця змінюються і в цьому процесі немає нічого незвичного", - каже вірусолог Єльської школи публічного здоров’я Натан Грубо.

Вірусолог каже, що фантастична література та кіно надали мутації вірусів дуже тривожного забарвлення, але лякатись нема чого.

"Як тільки звучить слово "мутація", одразу вважається, що сталося щось неймовірно велике – або у позитивному ключі, або у негативному. Однак еволюція так не працює. Ми всі маємо мутації. Ми всі генетично відрізняємось від своїх пращурів", - запевняє вірусолог.

Віруси мутують дуже швидко, особливо такі, як SARS-CoV-2, однак у цьому випадку його мутації або шкодять самому вірусу, через що він може втратити можливість виживати або копіюватись, або ж не змінює поведінки вірусу в цілому.

Мутує і швидко поширюється: загадковий коронавірус вражає все більшу кількість людей

Мутує і швидко поширюється: загадковий коронавірус вражає все більшу кількість людей

Найбільш небезпечні характеристики вірусу – це його заразність та ураження, які він здатен завдати організму, в якому поселився. І ці здатності контролюються цілим набором генів, тому проблема більшої небезпеки цього вірусу для людей найближчими місяцями не стоїть, а може, і роками.

Ще 3 березня китайські науковці заявили, що виявили два штами SARS-CoV-2, але вони мало чим відрізняються, немає ознак, що один з них більш загрозливий, ніж інший, і одна вакцина буде ефективною від них обох.

Є дві ситуації, коли мутації можуть мати істотний вплив під час спалаху, говорить Грюбо. Можливо, може з’явитися мутація, яка не робить вірус більш небезпечним для людей, але зробить його більш складним для діагностування. Вченим важливо відстежувати нові мутації в SARS-CoV-2, щоб вони могли дізнатися, чи потрібно міняти тест-системи для виявлення вірусу.

Також можливо, що SARS-CoV-2 стане стійким до противірусних препаратів, як бактерії стають стійкими до антибіотиків. Тому, ймовірно, знадобиться не один універсальний лікарський засіб, аби боротись з коронавірусною інфекцією. Швидше за все, хворі отримуватимуть "коктейль" з кількох ліків, аби вигнати вірус з організму. Таку стратегію нині ефективно використовують у лікуванні ВІЛу.

Вчені передбачають, що вакцина від коронавірусу буде розроблена раніше, ніж його мутація стане суттєвою. Вірусам важко виробляти резистентність до вакцин. Наприклад, віруси кору та жовтої лихоманки настільки повільно змінюються, що проти них досі ефективні вакцини, винайдені десятки років тому.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація