Коронавірусні прогнози: до 68 мільйонів жертв, роки пандемії та смерть літніх людей. Вчені дають не оптимістичні передбачення

Коронавірусні прогнози: до 68 мільйонів жертв, роки пандемії та смерть літніх людей. Вчені дають не оптимістичні передбачення

Піддаватися паніці не потрібно, але, ймовірно, багато хто загине.

Експерти рахують, скільки жертв від коронавірусу буде найближчим часом і як довго триватиме пандемія. ТСН.ua зібрала "коронавірусні прогнози" про боротьбу зі смертельною інфекцією. Яким буде світ через коронавірус – головне запитання, на яке ми шукаємо відповіді.

Два роки пандемії

Авторитетний німецький Інститут Роберта Коха заявив, що пандемія коронавірусу може тривати два роки. Експерти урядової дослідницької організації, відповідальної за контроль та профілактику захворювань зазначають, що пандемія, як правило, перебігає хвилями.

Глава інституту Лотар Вайлер заявив, що в "екстремальній ситуації" деякі обмеження, які зараз застосовуються країнами, можуть діяти протягом всього часу пандемії. Тому можна готуватися до карантину, який триватиме понад два тижні.

За його словами, тривалість пандемії залежить від швидкості винайдення вакцини (а її вже почали тестувати), а також від кількості людей, які заражаються, одужують та виробляють імунітет до коронавірусу (SARS CoV 2), вірусу, який викликає COVID-19.

"Дотепер інститут визначав ризик зараження для населення як "помірний", зараз ми оцінюємо ризик для здоров'я в Німеччині як "високий", - зазначив Вайлер.

Загине від 15 до 68 мільйонів осіб

Коронавірус Covid-19 за найоптимістичнішого сценарію може вбити 15 мільйонів осіб. Такий прогноз дають австралійські вчені після досліджень, передає видання Business Insider.

Дослідники з Австралійського національного університету (Канберра) змоделювали сім сценаріїв впливу епідемії Covid-19 на світову економіку.

Чотири з семи стосувалися поширення вірусу за межами Китаю.

В одному зі сценаріїв аналітики розглядали глобальний вплив, за якого помірна пандемія відбувається щороку протягом невизначеного періоду часу.

Навіть у найкращому сценарії з семи дослідники оцінюють втрату глобального ВВП в розмірі 2,4 трлн доларів США, а кількість загиблих від вірусу в 15 млн осіб.

Зазнається, що вчені моделювали свої оцінки за прикладом пандемії грипу в Гонконгу, від спалаху якого в 1968-1969 роках загинуло близько 1 млн осіб.

Найнебезпечніша прогнозна модель базувалася на порівнянні з пандемією іспанського грипу (іспанка), через який у період від 1918 до 1920 року у світі загинуло приблизно 17-50 млн осіб.

За таких умов глобальні втрати ВВП можуть досягати 9 трлн доларів США.

Більше того, за цією моделлю число загиблих від коронавірусу перевищить 68 мільйонів.

Стареньких можуть і не рятувати

Італійський Інститут анестезії, реанімації та інтенсивної терапії (SIAARTI) опублікував рекомендації для медиків у надзвичайних умовах. Згідно з ними, літнім людям можуть дозволити померти, бо треба рятувати молодих, передає ВВС.

Експерти висувають такі ідею: доступ до інтенсивної терапії слід забезпечити хворим із більш високими шансами на одужання. І це не такий вже і поганий варіант.

За словами експертів, потрібно дотриматись принципу "максимального блага для максимальної кількість людей". Тому з`явилась рекомендація, яку б у звичних умовах ніхто б не висунув: "Можливо, буде потрібно визначити граничний вік для отримання інтенсивної терапії".

Лабораторії вже не дають раду з кількістю пацієнтами

The Guardian опублікувала секретний звіт для високопосадовців британської Національної служби охорони здоров'я (NHS). Згідно з ним, 80% населення Великої Британії буде інфіковано Covid-19 протягом наступних 12 місяців, і до 15% (7,9 млн осіб) може знадобитися шпиталізація.

Приблизно 500 000 з 5 мільйонів осіб, які вважаються життєво важливими, оскільки вони працюють "в основних службах і критично важливій інфраструктурі", можуть захворіти в будь-який час протягом місячного піку епідемії. У ці 5 мільйонів входять 1 мільйон співробітників NHS і 1,5 мільйона осіб в сфері соціальної допомоги.

У звіті зазначають, що Служба охорони здоров'я не може впоратися з великою кількістю людей з симптомами, які необхідно перевірити, тому що лабораторії перебувають "під значним тиском".

Відтепер тільки дуже важко хворі, які вже перебувають у лікарні і люди в будинках для людей похилого віку та в'язницях, де був виявлений коронавірус, будуть проходити тестування.

Служби тестування перебувають у такій напруженості, що навіть співробітники NHS не будуть піддані перевірці, незважаючи на їхню ключову роль і ризик передавання вірусу пацієнтам.

Шанси, що влітку коронавірус піде на спад, невеликі

Багато ЗМІ писали, що коронавірус, як грип, і він піде на спад, коли потепліє. Однак, досліджень, які б доводили, що високі температури здатні вбити вірус, ще немає.

"Різні захворювання мають різні закономірності. Деякі досягають піку на початку або наприкінці зими, інші – навесні, влітку або восени. Деякі захворювання мають різні сезонні піки залежно від широти. І у багатьох взагалі немає сезонного циклу. Так що ніхто не знає, чи зміниться SARS-CoV-2 своєю поведінкою навесні", – зазначає журнал Science.

Три з чотирьох коронавірусів у людей, які викликають застуду та інші респіраторні захворювання, дійсно мають "помітну зимову сезонність", а влітку майже зникають. Але Covid-19 може так і не зробити. 

Фото: ТСН.ua

Більше того, вже зафіксовані випадки кажуть про те, що вірус може передаватися в теплих і вологих кліматичних умовах. Є багато хворих, наприклад, в Африці та Сингапурі.

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Спалах коронавірусу в Європі

Спалах коронавірусу в Європі

Повʼязані теми:

Наступна публікація