Крім "сов" і "жайворонків", виявлено ще 4 хронотипи: як визначити свою категорію і оптимальний режим дня

Крім "сов" і "жайворонків", виявлено ще 4 хронотипи: як визначити свою категорію і оптимальний режим дня

Фото: Главком

Міжнародна група вчених виділила ще 4 типи людей, які проявляють активність в різний час дня.

У кожного з нас є своєрідний "внутрішній годинник", що визначає, коли нам потрібно прокидатися, а коли засинати. Вчені, взявши за основу цей факт, з'ясували, що людей з різного роду добовою активністю існує шість типів: ранковий і вечірній (раніше відомі "жайворонки" і "сови"), денний сонний і денний активний, помірно-активний і високоактивний типи.

Про це повідомляє Metro.

Дослідники опитали понад 2 тисячі учасників, їх просили оцінити свій хронотип на основі діапазону з шести можливих, які їм надали вчені. 95% респондентів змогли віднести себе до тієї чи тієї групи.

Своєю чергою, американський дослідник доктор Майкл Бреус у своїй книжці "Сила часу" докладно описав, як визначити, до якого хронотипу ви належите, коли відчуєте втому і коли будете найбільш продуктивні.

Вовки

Емоційні особистості, у них часто бувають перепади настрою, але  саме у цього хронотипу найкраще розвинена уява і здатність мислити широко. Найцікавіші і незвичайні ідеї виникають у вовка, але водночас такі люди часто бувають непослідовні в своїх рішеннях, люблять ризикувати і часто ставлять на перше місце власне задоволення.

Вовкам важко прокинутися вранці, вони можуть спати до обіду, якщо їм нікуди не потрібно, а ввечері «виходять на полювання». Тому вечірні години - найпродуктивніший час для цього хронотипу.

  • Оптимальний час для пробудження – це 07:00-07:30.
  • Відійти до сну раніше півночі важко
  • З 17:00 до 00:00 - найкращий час для отримання нових навичок або складної роботи.
  • Піти на пробіжку або зайнятися спортом краще близько 18:00.

До речі, людина такого хронотипу може їсти потрохи весь день, але до ночі у нього прокидається "вовчий голод".  Намагайтеся не переїдати на ніч.

Ведмеді

Доброзичливі, відкриті всьому новому люди. Вони уникають конфліктів і зазвичай не привертають до себе уваги, але можуть видати щось божевільне на вечірці, наприклад. Їм важко вставати вранці, вони довго не можуть зранку зосередитися на роботі, пік їхньої активності припадає на невеликий період часу перед обідом і пару годин після обіду.

  • Оптимальний час для пробудження – близько 7 ранку
  • Час для відходу до сну - 22:30-23:00.
  • Біг, спорт, тренування найбільш продуктивними будуть в обідній час

Леви

Левів на планеті всього 15%. Це ті самі відчайдушні люди, які легко встають без будильника рано вранці. Вони можуть піти на йогу або пробігтися, поки інші відкладають свої будильники. Саме левам заздрять зазвичай всі інші хронотипи, тому що леви активні і сповнені сил протягом усього дня.

  • Оптимальний час для пробудження – 5:30-06:00
  • Не рекомендується лягати пізніше 22.00
  • Левам вкрай важливо добре поснідати: пік активності цього хронотипу припадає на першу половину дня.  

Дельфіни

Вони майже завжди перебувають у нервовому і напруженому стані. Намагаються робити все ідеально і дуже уважні до деталей. Як і вовки, насилу прокидаються, а продуктивними стають до кінця дня. Їхня особливість в тому, що дельфіни сплять дуже чуйно. Для того щоб вони могли добре виспатися, в кімнаті повинна бути повна тиша і непроглядна темрява.

  • Оптимальний час для пробудження – 7:00-8:00
  • Найбільш продуктивні години – від 15:00 до 21:00
  • Час відходу до сну – 23:00-23:30.

Головна особливість дельфінів в тому, що вони більше інших хронотипів схильні до безсоння, почасти через те, що перед сном вони схильні аналізувати сказане і зроблене за день.

Нагадуємо, що в Англії шукають тестувальника ліжок в розкішних готелях.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ

"Сови" чи "жайворонки": як працюють біоритми в живих організмах і що таке "біологічний годинник"

"Сови" чи "жайворонки": як працюють біоритми в живих організмах і що таке "біологічний годинник"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація