Кучерявий і довгоносий: учені відтворили несподіване зображення Ісуса з давнього храму

Кучерявий і довгоносий: учені відтворили несподіване зображення Ісуса з давнього храму

Фото: Pexels

Суперечки щодо зовнішності Ісуса не вщухають вже не перше століття.

Історики з Університету Хайфи кажуть, що знайшли портрет Ісуса Христа на стелі давньої хрестильні на півдні Ізраїлю.

Зображення разюче відрізняється від його звичного образу, пише Science Alert.

Червоний пігмент на стіні хрестильні в національному парку Шівта, що включає в себе руїни стародавнього міста, виявили ще в 1920-і роки, проте якість зображення була настільки поганою, що довгий час воно не привертало жодної уваги.

Фактично, зображення настільки потьмяніло, що навіть сучасні історики мистецтва навряд чи могли його розгледіти.

"Я була там в потрібний час, в потрібному місці, з потрібним кутом зору, і раптом побачила око. Це було обличчя Ісуса часів його хрещення", - запевняє Емма Мааян-Фанар з Хайфського університету.

Так, на малюнку зображено обличчя молодої людини без бороди, з коротким кучерявим волоссям, великими очима і довгим носом. Зображення було частиною великої сцени – поруч з ним було намальовано іншу особу з німбом.

Фото: Dror Maayan / Antiquity

Зображення було нанесено над хрестоподібною купіллю, і, оскільки таке розташування характерне для сцен хрещення Христа, археологи зробили висновок, що малюнок є його портретом.

Фото: Dror Maayan / Antiquity

Зазначається, що суперечки щодо зовнішності Ісуса не вщухають вже не перше століття. Ще на початку 6 століття нашої ери священики обговорювали, яка зачіска могла бути у Ісуса.

Легко припустити, що Христос міг мати близькосхідну зовнішність, але все не так просто. Фізіологічні характеристики, характерні для сьогоднішніх популяцій, такі як темні очі і більш коротке волосся, могли бути не такими поширеними в стародавні часи, оскільки генетично різні популяції рухалися з місця на місце.

Але з безлічі зображень створених протягом століть здається очевидним, що Ісуса малювали схожим на тих, хто дивився на його зображення, пристосовуючись до смаків, моди і культурного досвіду різних епох. Тому, такі твори мистецтва, як це, кажуть нам про художників набагато більше, ніж про людину на картині.

Нагадаємо, на Волині знайшли старовинну ікону, яку нібито реставрував Тарас Шевченко. За переказами, саме він і домалював коралі на шиї Богородиці. Зберігається оригінальна святиня, якій уже півтисячі років, у храмі села Секунь.

У центрі Одеси відтворили останні години життя Ісуса Христа

У центрі Одеси відтворили останні години життя Ісуса Христа

Повʼязані теми:

Наступна публікація