Курка чи яйце: що з'явилося раніше на думку спеціаліста

Курка чи яйце: що з'явилося раніше на думку спеціаліста

Фото з відкритих джерел.

Ймовірно, перше курча вилупилося в результаті мутації.

Вічне питання про те, що було раніше: курка чи яйце. Воно не дає спокою мислителям та науковцям сотні років.

Зоолог Луїс Віллазон вирішив дати відповідь на це непросте питання, пише Science Focus.

Як зазначає спеціаліст, яйця існували до курей. Динозаври відкладали яйця, риби, які першими виповзли з моря, відкладали яйця, і жахливі монстри, що плавали в теплих мілководних морях кембрійського періоду 500 мільйонів років тому, також відкладали яйця. Це були не курячі яйця, але все ж яйця. Тому в такому розумінні – яйце було раніше за курку:

"Тут все дуже сильно залежить від того, як ви детермінуєте "куряче яйце". Це яйце, знесене куркою? Або це яйце, з якого вилуплюється курка? Кури відносяться до того ж виду, що й так звана червона банківська курка з Південно-Східної Азії. Ймовірно, вона була схрещена з куркою Gallus sonneratii. Кури були одомашнені близько 10 тисяч років тому в Таїланді", - розповів науковець,акцентуючи, що це все не має значення, адже в якийсь момент еволюційної історії не було курей. Тоді два птахи, які були майже, але не зовсім курками, спарилися і відклали яйце, з якого вилупилося перше справжнє курча.

Як зазначають, еволюція не рухається різкими стрибками. Вона, в більшості випадків, відбувається розмірено. Один вид переходить в інший не відразу, а поступово. Тому ця межа між "куркою" та "не куркою" доволі розмита. Та все ж вона є. Види перетворюються в інші види завдяки мутаціям в геномі. Тому зміна виду можлива лише на генетичному рівні. Якщо "не курка" такою народилася, то "куркою" протягом життя вона не стане. Та у її організмі може виникнути мутація, яку вона передасть своїм нащадкам. В результаті такої мутації, ймовірно, одного разу вилупилося курча.

Нагадаємо, що науковці визнали існування п'ятого океану. Картографи офіційно визнали та додали на мапу світу Південний океан. Тепер на планеті їх п'ять.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Наступна публікація