Припускається, що це пов'язано з більшою кількістю стресорів - як гомофобія і гетеросексизм.
Дослідження виявило, що лесбійки та бісексуальні жінки більш схильні до ризику надмірної ваги, ніж гетеросексуальні жінки.
Про це йдеться в роботі учених з Каліфорнійського університету і Університету Східної Англії, передає Independent.
Разом з цим, чоловіків-геї менш схильні до ожиріння, ніж гетеросексуали, натомість - вони більше ризикують мати занадто низьку вагу.
За словами дослідників, результати підтверджують думку про те, що сексуальна ідентичність має розглядатися як "соціальна детермінанта здоров'я".
Передбачається, що дослідження, опубліковане в Журналі громадської охорони здоров'я – перше дослідження взаємозв'язку між сексуальною орієнтацією і індексом маси тіла з використанням даних про населення у Великій Британії.
Провідна дослідниця доктор Джоанна Семлен сказала, що існує кілька можливих пояснень висновків дослідження. Так, представники секс-меншин частіше зазнають впливу різноманітних стресорів, що впливає на їхнє психічне здоров'я і деякі звички, на кшталт куріння, вживання алкоголю, дієти або фізичної активності.
"До цих стресорів належать гомофобія і гетеросексизм, негативні переживання, які відчувають лесбіянки, бісексуали і геї через свою сексуальну ідентичність", - додала Семлен.
Як зазначається, результати дослідження занепокоюють, адже надмірна вага і ожиріння – відомі фактори ризику для низку захворювань, включно з ішемічною хворобою серця, інсультом, раком тощо. Своєю чергою недостатня вага також пов'язана з низкою розладів та передчасною смертю.
"Ми сподіваємося, що політики і клініцисти зможуть використовувати це дослідження, аби забезпечити кращу охорону здоров'я та спеціалізовані рекомендації для лесбіянок, геїв і бісексуалів", - підсумовують автори.
Для дослідження науковці обробили дані 12 британських національних обстежень здоров'я, в яких брали участь 93 429 людей.
Раніше учені з'ясували, через які повсякденні продукти люди помирають передчасно. В учасників дослідження такі продукти були джерелом 30% калорій за день. Дослідники з університету Парижа проаналізували дані понад 44 тисяч дорослих у віці від 45 років і спостерігали за ними 7 років.