Лише вдруге в історії. Австралійка народила рідкісних напівідентичних близнюків

Лише вдруге в історії. Австралійка народила рідкісних напівідентичних близнюків

Фото: pixabay.com

Цей тип є унікальним - зазвичай такі ембріони не виживають.

В Австралії жінка народила дуже рідкісних напівідентичних близнюків – медики реєструють такий випадок лише вдруге.

Про цей повідомляється в журналі The New England Journal of Medicine.

Хлопчик і дівчинка, які народилися чотири роки тому в Австралії – ідентичні близнюки з боку матері. Однак лише частина ДНК батька для них спільна. З погляду генетики це робить їх проміжними між однояйцевими (ідентичними) і різнояйцевими (неідентичними) близнюками.

Фото: ТСН.ua

Професор Ніколас Фіск, який очолював групу, спостерігала за матір'ю і близнюками в Королівській жіночій лікарні в Брісбені в Австралії 2014 року. Відкриття було зроблено під час звичайного УЗД.

На ньому виявили єдину плаценту  і характерне розташування плодових міхурів, що вказувало на ідентичних близнят. Проте, як з’ясувалось згодом, стать близнят різна – такого не буває серед ідентичних близнюків.

Таке може статись, коли одну яйцеклітину запліднює одразу два сперматозоїди до того, як вона розділилася.

Коли таке стається утворюється так званий триплоїд замість звичайного диплоїда – він має три набори хромосом замість звичайних двох – по одному від матері і по два від батька.

Як вважають вчені, три набори хромосом несумісні з життям і такі ембріони зазвичай гинуть на ранніх етапах розвитку. Уперше народження напівідентичних близнюків зафіксували 2007 року у США.

Професор Фіск зазначає, що аналіз наявних в світі статистичних даних підтверджує рідкість цього явища. Він і його колеги досліджували генетичні дані майже тисячі тисячі неідентичних близнюків – і не виявили жодного подібного випадку.

Нагадаємо, у листопаді 2018-го китайський професора шокував науковий світ і викликав скандал своєю заявою: він стверджує, що йому вдалося відредагувати геном людського зародка і народжені в результаті дівчинки-близнюки мають вроджений імунітет до зараження ВІЛ. 

Нерозлучні сестрички: сіамські близнючки не бажають жити окремо одна від одної

Нерозлучні сестрички: сіамські близнючки не бажають жити окремо одна від одної

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація