Люди з діабетом та ожирінням удвічі схильні до смерті через коронавірус - вчені назвали причини

Люди з діабетом та ожирінням удвічі схильні до смерті через коронавірус - вчені назвали причини

Спосіб життя сильно впливає на сприйнятливість людини до вірусу.

Люди з діабетом другого типу вдвічі більше схильні до смерті від Covid-19 - а ожиріння ще більше збільшує ризик, показують останні дослідження.

Про це йдеться в матеріалі Daily Mail.

Третина смертей від коронавірусу припадає на людей з діабетом, що пов'язано з надмірною вагою і відсутністю фізичних вправ.

Дослідження, проведене NHS (Національною службою охорони здоров'я Великої Британії - ред.) і Імперським коледжем Лондона, також виявило, що у людей з діабетом першого типу, який не пов'язаний з ожирінням, ймовірність смерті в 3,5 рази вища.

Отримані дані ще раз доводять, що певні групи пацієнтів піддаються набагато вищому ризику смертельних ускладнень.

Третина всіх смертей від коронавірусу припадає на людей з діабетом, що пов'язано з надмірною вагою і відсутністю фізичних вправ. Дослідники також припускають, що спосіб життя сильно впливає на сприйнятливість людини до вірусу.

Професор Джонатан Валабхджі, національний клінічний директор з діабету і ожиріння NHS і провідний автор дослідження, проаналізував випадки смертей 23 804 пацієнтів в Англії від коронавірусу в період від 1 березня до 11 травня.

Професор Валабхджі, який також є консультантом з діабетології в лікарнях Імперського коледжу Лондона, виявив, що у 31,4% був діабет другого типу, а 1,5% - першого типу.

Дослідження також показало, що пацієнти з цукровим діабетом другого типу подвоюють ризик померти, якщо страждають сильним ожирінням з індексом маси тіла (ІМТ) вище 40.

Ймовірність вмерти у них удвічі більша, ніж у пацієнтів з надмірною або нормальною вагою. У пацієнтів з діабетом другого типу, у яких був високий рівень глюкози в крові через поганий контроль за їхнім станом, ризик смерті зростає ще на 60%.

Це дослідження показує рівень ризику коронавірусу для людей з діабетом типу 1 і типу 2. Важливо, що воно також показує, що більш високий рівень глюкози в крові і ожиріння ще більше збільшують ризик при будь-якому з двох типів діабету.

національний клінічний спеціаліст з діабету і ожиріння NHS, професор Валабхджі.

"Ми вжили додаткові заходів, щоб убезпечити людей, включаючи інформування через інтернет-сайти, цифрові консультації і нову лінію довіри для консультацій та підтримки людей на інсуліні", - додає він.

Уряд Великої Британії також серйозно досліджує питання, чи збільшують ожиріння, етнічна приналежність і стать шанс померти або отримати серйозні ускладнення від коронавірусу.

Результати, які повинні бути представлені протягом наступних кількох тижнів, вплинуть на те, чи отримують ці групи індивідуальні рекомендації з соціального дистанціювання і повернення до роботи від Національної служби охорони здоров'я.

Директорка з питань політики в одній з провідних благодійних організацій з боротьби з діабетом у Великої Британії Diabetes UK Бріджит Тернер каже:

Ці нові дані показують, що ризик смерті для людей з діабетом вище, ніж для людей без нього - а ризик для людей з типом 1 вище, ніж для людей з типом 2 - і що в анамнезі більш високий рівень цукру в крові, а також ожиріння можуть погіршити ситуацію.

"Дуже важливо пам'ятати, що ризик померти від коронавірусу - для людей з діабетом і без нього - залишається дуже низьким, і що у міру зниження випадків коронавірусу ризик зараження для кожного, своєю чергою, буде знижуватися", - заспокоює вона.

Чому у діабетиків ризик ускладнень від Covid-19 вищий?

Вчені стверджують, що діабет підвищує ризик розвитку важкої форми Covid-19, тому що він послаблює імунну систему. Для більшості людей вона набуває форму діабету другого типу, при якому рівень цукру в крові дуже високий. Це, за даними дослідників, згущує кров і знижує її здатність до швидкої циркуляції речовин по тілу.

Доктор Гаджира Дамбха-Міллер, лікар загальної практики і фахівець з діабету, говорить, що кров пацієнта стає "як патока" в результаті високого рівня цукру.

Фізично імунній системі важче дістатися до вірусу. Вірус завдає великої шкоди ще до того, як імунна система усвідомлює, що відбувається.

спеціаліст з діабету Гаджира Дамбха-Міллер.

Тому, коли хтось заражений коронавірусом, його організму може знадобитися більше часу, щоб відреагувати і боротися з ним, а сама боротьба може стати менш ефективною. Хвороба сама по собі не робить людину, хвору на діабет, більш схильною до ризику заразитися самим вірусом - тут немає вибірковості - просто менш імовірно, що така людина зможе швидко одужати.

"Коли тіло починає боротися, це не спрацьовує так, як потрібно. Імунні клітини пошкоджені, тому що вони роками насичувалися цукром і не працюють на повну силу", - додає лікар Дамбха-Міллер.

Американська діабетична асоціація поки що не впевнена у відмінності рівня ризику від COVID-19 за діабету першого і другого типу. Але ризик отримати важку форму COVID-19, ймовірно, буде нижчий, якщо діабет добре контролюється, незалежно від того, якого типу.

Додаткові ускладнення, які можуть збільшити ризик смерті від COVID-19 у діабетиків:

  • ожиріння;
  • серцеві захворювання;
  • високий кров'яний тиск.

"Наявність серцево-судинних захворювань або інших ускладнень на додаток до діабету може збільшити ймовірність важкої форми COVID-19, як і інших вірусних інфекцій, тому що здатність вашого організму боротися з інфекцією поставлена під загрозу", - йдеться в заяві асоціації.

"Вірусні інфекції також можуть посилювати запалення або внутрішній набряк у людей з діабетом. Це також викликано підвищеним рівнем цукру в крові, і обидва ці фактори можуть призвести до серйозних ускладнень".

Темношкірі люди африканського або карибського походження, а також вихідці з Південної Азії більш схильні до розвитку діабету. Також з'ясувалося, що вони схильні до більшого ризику смерті від коронавірусу.

Чи може серце передбачити, хто помре від коронавірусу?

За даними дослідження, госпіталізовані пацієнти зі збільшеними правими камерами серця майже в чотири раза частіше гинуть від цієї інфекції. Відомо, що коронавірус вражає серце і легені. За даними нового дослідження, одне з його шкідливих впливів на серцеву камеру допоможе передбачити, хто помре від інфекції.

Дослідники Школи медицини Ікана Медичного центру Маунт-Синай (США, Нью-Йорк) вивчили стан 110 госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом і їхні попередні медкарти. Майже 62% пацієнтів зі збільшеним правим шлуночком - камерою серця, яка перекачує кров з низьким вмістом кисню в легені, - померли, йдеться в ще не опублікованій статті.

Число випадків смерті від коронавірусу в США перевищило 90 тис. осіб, і лікарі продовжують шукати підказки, чому деякі пацієнти страждають від незначних симптомів, а інші вмирають від інфекції. З 110 пацієнтів, яких дослідники Маунт Сінай завербували для свого дослідження, 21 в кінцевому підсумку помер.

Більш ранні дані з Китаю свідчать про те, що у 19% пацієнтів з коронавірусом були проблеми з серцем, і тепер це помітили і лікарі в США. Американські лікарі часто вводять пацієнтам з коронавірусом разжижители крові, тому що у багатьох з них розвинулися потенційно смертельні згустки. Лікарі уважно стежать за пацієнтами з коронавірусом на предмет того, що їхні серця можуть бути атаковані коронавірусом.

Всі 110 пацієнтів у дослідженні Маунт Сінай, прийнятому журналом JACC, мали показники, які свідчать про те, що їхні серця можуть відчувати труднощі, і їм робили ехокардіограми (ЕКГ) для оцінки їхньої серцевої функції.

30% пацієнтів, яким зробили ЕКГ, вже перебували в критичному стані, на апаратах ШВЛ, які допомагали їм дихати. ЕКГ показали, що у 31% пацієнтів спостерігалася "дилатація правого шлуночка", тобто нижня права камера кожного серця була більше норми.

Збільшені праві шлуночки, як правило, не є ознакою самого серцевого захворювання. З іншого боку, вони зазвичай сигналізують про те, що змінений стан організму викликає стрес у серця.

Пацієнти з збільшеними правими шлуночками не були більш схильні до таких станів, як неконтрольоване запалення або виснаження крові, ніж інші пацієнти.

Більш того, дослідники не виявили збільшення лівого шлуночка. Незрозуміло, чому саме правий шлуночок, зокрема, страждав більше.

Дослідницька група підозрює, що безліч факторів сприяє розвитку збільшеної правої камери, зокремаі:

  • низький рівень кисню, що викликає стиск кровоносних судин, пряме пошкодження від вірусу,
  • пошкодження від запалених імунних клітин, званих цитокінами, і
  • тромби.

Вчені вважають, що коронавірус пробивається в клітини людини, зв'язуючись з рецептором, званим ACE2, який найчастіше виявляється в легенях, а також розташований на поверхні клітин кровоносних судин.

Інші дослідження припускають, що атаки вірусу на кровоносні судини можуть призвести до будь-яких наслідків. Дослідники Маунт Сінай, в свою чергу, думають, що це сприяє розширенню правого шлуночка.

41% пацієнтів зі збільшеними правими шлуночками помер від коронавірусу, порівняно з 11% тих, чиї праві шлуночки мали нромальний вигляд на ЕКГ.

ЕКГ легко проводити біля ліжка хворого. Це означає, що інфікованих пацієнтів не потрібно вивозити з своїх кімнат, що потенційно може піддавати ризику зараження інших пацієнтів та персонал лікарні. Нове дослідження припускає, що візуалізація може допомогти лікарям передбачити, коли комусь з коронавірусом загрожує небезпека.

Повʼязані теми:

Наступна публікація