Людські сперматозоїди рухаються не так, як вважалося раніше - вчені

Людські сперматозоїди рухаються не так, як вважалося раніше - вчені

Фото: pixabay.com

Фахівці змогли побачити це завдяки 3D-моделі.

Дослідники виявили, що твердження про те, у який спосіб рухаються сперматозоїди, було неправильним. Вони пливуть не прямо, імітуючи рух змії, а повертають свої хвости схоже до руху штопора.

Про це пише IFL Science.

Антоні ван Леувенхук був першим вченим, який більше 300 років тому вивчив рух сперматозоїдів. Він використовував один з найбільш ранніх мікроскопів, а тоді - описав рух сперматозоїда. Так, він "мав хвіст і, плаваючи, робив змієподібні рухи, як вугри в воді".

Дослідники з Університету Брістоля і Національного автономного університету Мексики взялися за сучасне обладнання для 3D-мікроскопії та математики, щоб краще розгледіти рух. Вони встановили мікроскоп з пристроєм, який міг швидко переміщати зразок сперми вгору і вниз, і записали все це на високошвидкісний камері з частотою 55 тисяч кадрів в секунду, щоб створити тривимірну карту руху хвоста.

Вчені з'ясували, що клітини рухаються по спіралі. Зверху хвіст сперми має вигляд такий, ніби робить симетричні рухи. Однак 3D технології показали, що хвіст повертається лише в один бік, а це призводить до руху по колу.

Дослідники зазначили, що необхідне додаткове дослідження, щоб дізнатися, чи рухаються сперматозоїди у такий ж спосіб в жіночих статевих шляхах, де вони повинні боротися з рухом рідини і вузькими проходами, щоб досягти яйцеклітини. Результати дослідження можуть допомогти у лікуванні безпліддя.

Нагадаємо, дослідження учених з Стокгольмського і Манчестерського університетів показало, що людські яйцеклітини використовують хімічні сигнали для залучення сперматозоїдів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація