Маск на презентації Neuralink показав чиповану свиню та дав гучні обіцянки, але фахівці не вражені

Маск на презентації Neuralink показав чиповану свиню та дав гучні обіцянки, але фахівці не вражені

Фото: ТСН.ua

Ілон Маск запевняв, що його чип для мозку зможе лікувати депресію, параліч та дозволить грати у відеоігри - але до цього ще дуже далеко.

28 серпня американський бізнесмен та винахідник Ілон Маск представив оновлений нейроінтерфейс Neuralink.

На довгоочікуваній презентації він показав "чиповану" свинку, якій вживили прилад. До презентації і під час неї Маск назвав багато амбітних ідей із застосування Neuralink: від лікування паралічу до відеоігор. Утім, фахівці ставляться до заяв бізнесмена скептично.

ТСН.ua розповідає, як працює технологія, що обіцяє Маск та якої думки про це спеціалісти, не настільки зачаровані Маском, як решта людства.

Що було на презентації

Стартап Neuralink існує не перший рік. Цього разу було представлено оновлений нейроінтерфейс.

Головним у презентації стала демонстрація на свинці Гертруді, якій вживили прототип обладнання. Також на сцені були ще дві свині: одній з них не імплантували пристрій взагалі, іншій імплантували на декілька місяців, та пізніше видалили.

Фото: скриншот з відео

Маск спочатку зосередився на медичному потенціалі технології Neuralink. "Наша мета – вирішити важливі проблеми з мозком і хребтом за допомогою імплантованого пристрою", — сказав він, а згодом додав, що за допомогою "чипа" можна буде вирішити проблему сліпоти, паралічу та глухоти.

До того ж, Маск неодноразово згадував про можливості, більш орієнтовані на споживача. В якийсь момент він запевнив, що прилад можна буде використовувати для ігор, або щоб "телепатично" викликати Tesla.

Коротко про те, як це працює

Оновлений прилад – електронний блок розміром з монету, який замінює невеликий шматок черепа користувача і який, за словами Маска, може використовуватися як для читання, так і для запису інформації з мозку.

Він складається з підкладки-чипу, до якого прикріплені гнучкі нитки з мікроелектродами.

Зазначимо, що команда Маска не вигадувала інтерфейс мозок-комп'ютер. Такі існують і імплантуються людям від 2006 року. Головний внесок компанії в технологію – саме ці тонкі гнучкі нитки, вкриті електродами. Їх більше, ніж в інших подібних системах, їхня пропускна здатність потужніша й вони наносять менше пошкоджень тканинам.

Батареї приладу вистачає на день автономної роботи, а заряджати його можна бездротово.

Під час демонстрації зі свинею електроди реєстрували активність кори, спостерігати за цим можна було в реальному часі.

Чому експерти не вражені

Фахівці залишилися не в захваті від презентації, пише журнал MIT Tech Review, який висвітлює події науки та техніки.

Нейробіологів не вразила демонстрація з Гертрудою, адже подібне проводять у лабораторіях не перше десятиліття. Також фахівці кажуть, що до виконання гучних обіцянок Маска ще дуже далеко, а деякі з них взагалі абсурдні.

Складність у виконанні деяких із них лежить поза здібностями самого приладу. Приміром, Маск казав, що Neuralink зможе лікувати депресію, але ми просто не знаємо напевно, який електрохімічний дисбаланс її викликає.

Сюрпризом стало й те, що стартап не оголосив про початок клінічних досліджень. Але дослідники кажуть: воно й на краще.

Необхідно провести багато медичних досліджень, перш ніж пристрої можна буде вживити людині. Справа у тому, що нейронні імплантати, як правило, вбивають клітини мозку довкола себе і викликають ще більшу шкоду, коли неминуче ламаються. На вирішення лише цієї проблеми можуть піти роки.

"Я б сказав, що це надійна інженерія, але посередня нейробіологія", — сказав BBC News нейробіолог з Університету Ньюкасла Ендрю Джексон.

Метою презентації, пише MIT Tech Review, привабити інженерів до компанії (як і казав сам Маск), а також спричинити ажіотаж і створити таку базу фанатів, яка вже підтримала інші починання Маска.

Повʼязані теми:

Наступна публікація