Масштабне дослідження з'ясувало, яка кількість марихуани може спричинити психоз

Масштабне дослідження з'ясувало, яка кількість марихуани може спричинити психоз

Фото: Associated Press

Для декого канабіс може стати додатковим фактором ризику.

Щоденне куріння "міцної" марихуани може збільшити ймовірність розвитку психозу майже в п'ять разів.

Про це свідчать результати наймасштабнішого дослідження з впливу канабісу на ймовірність розвитку психотичних розладів, опублікованого в журналі Lancet, передає АР.

За такого стану люди втрачають зв'язок з реальністю, що може супроводжуватись галюцинаціями, мареннями, депресією та маніакальними станами. Психоз зазвичай пояснюють такими факторами, як генетика і навколишнє середовище. Але тепер експерти закликають служби охорони психічного здоров'я тих юрисдикцій, де рекреаційне вживання марихуана легальне, зважати й на це.

Дослідники з Королівського коледжу Лондона і інших країн проаналізували дані з десятка медзакладів у Європі і Бразилії від 2010 до 2015 рік. Вони порівняли дані близько 900 осіб, яким вперше діагностували розлади в психіатричній клініці, зокрема з мареннями та галюцинаціями, та понад 1200 здорових пацієнтів.

Після опитування пацієнтів про вживання канабісу та інших наркотиків дослідники виявили, що щоденне вживання марихуани частіше зустрічається серед пацієнтів з епізодом психозу в порівнянні зі здоровою контрольною групою.

Вчені підрахували, що люди, які курили марихуану щодня, мали в три рази більше шансів почути діагноз психозу в порівнянні з людьми, які ніколи не вживали її. Для тих, хто щодня вживав високоактивну марихуану, ризик підскочив майже до п'яти разів.

Разом з цим дослідники відзначили, що залишається невідомим, як багато "легшої" марихуану можуть курити люди, не підвищуючи ймовірність розвитку психозу. Вони припускають, що "безпечна" в цьому плані доза – не частіше, ніж раз на тиждень.

Вони додали, що люди з сімейною історією психозу або іншими факторами ризику можуть бути більш сприйнятливими до розвитку таких проблем, як психоз або шизофренія, якщо вони вживають канабіс.

Як зазначається, дослідники лише встановили зв'язок між курінням марихуани та розвитком психозу, але не говорять про причину та наслідок.

"Для декого канабіс може бути додатковим фактором ризику, але він безумовно не може бути єдиною причиною. Якщо ви вживаєте канабіс, це не означає, що у вас точно розвинеться психоз", - підсумовують учені.

Нагадаємо, гарвардські дослідники виявили неочікуваний зв'язок між курінням марихуани та кількістю сперматозоїдів. Окрім цього, з'ясувалось, що серед тих, хто жодного разу не курив "травичку" ймовірніше зустріти чоловіків з кількістю сперматозоїдів вдвічі меншою за "нормальний". Ще дослідження, проведене минулого року, показало, що активний інгредієнт марихуани може змінити структуру і розвиток ДНК сперми. Водночас невідомо, чи впливають такі зміни на дітей.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація