Матюки справді допомагають вгамувати біль - новий експеримент

Матюки справді допомагають вгамувати біль - новий експеримент

Фото: Pexels

А от "замінники" лайки виявилися неефективним знеболювальним.

Схоже, лаятися може бути корисно. Дедалі більше досліджень демонструє, що за правильних обставин просто вимовляти "заборонені слова" вголос допомагає зменшити біль. При цьому інші слова такого ефекту не мають.

Про нове дослідження, опубліковане в Frontiers in Psychology, пише Science Alert.

Як і чому нецензурні слова притуплюють почуття болю - невідомо. Більша частина гіпотез при цьому належить одному науковцю - британському психологу Річарду Стівенсу.

Тим не менш, те, що відкрив Стівенс, безумовно, дуже цікаво. Трохи більше десяти років тому він та його команда виявили: якщо люди занурюють руку в крижану воду, то проста лайка дозволяє учасникам відчути менше болю і довше його терпіти.

Також спостереження виявили, що переваги цього ефекту пов'язані з тим, як часто люди матюкаються у звичайному житті. Чим більше лаються - тим менший ефект.

Схоже, знеболювальний ефект пов'язаний і з іншими подібними дивацтвами. Лайка, показують дослідження, може робити людей сильнішими, а табуйовані жести, замість матюків, також можуть зарадити, коли людина відчуває біль.

Тепер, у своїй останній роботі на цю тему, Стівенс та його колега Оллі Робертсон дослідили, що станеться, якщо під час експерименту з крижаною водою використовувати звичайні слова або вигадані матюки.

У новому експерименті 92 учасники занурювали руку у холодну воду, температуру якої тримали на рівні 3–5 ° C, доки піддослідний міг витримати це. Під час цього неприємного випробування дослідники фіксували частоту серцевих скорочень, а учасники повторювали одне з чотирьох слів кожні три секунди.

Ці чотири слова: звичайний матюк "f*ck"; нейтральне слово ​​та два вигаданих лайливих слова, розроблені спеціально для експерименту. Першим вигаданим було "fouch" - воно мало викликати емоційний відгук. Друге - "twizpipe", яке мало бути кумедним. 

Попри те, що нова лайка, була вигадана так, щоб частково нагадувати справжню, особливого ефекту вона не мала. Принаймні, з погляду ефекту знеболення.

Результати підкріплюють попередні дослідження Стівенса, і вказують на те, що звичайна лайка зменшує сприйняття болю. Під час цього експерименту вигукування слова "f*ck" було пов'язане зі збільшенням порогу болю на 32% та підвищенням терпимості до нього на 33%.

Раніше, коли в Україні був запропонований законопроєкт "про дематюкацію", колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розповідала про користь лайки. За її словами, людина у випадку використання міцних висловів під час критичної або несподіваної ситуації відчуває полегшення, бо мозок реагує виділенням ендорфінів на швидке та влучне вираження ставлення до подій. Крім того, вільне висловлення своїх емоцій допомагає навіть подовжити тривалість життя. При цьому Супрун застерігає, що йдеться саме про ситуації особливої фізичної чи емоційної напруги.

Повʼязані теми:

Наступна публікація