Майже 3 мільярди птахів у США та Канаді зникли за 40 років. У цьому винні люди

Майже 3 мільярди птахів у США та Канаді зникли за 40 років. У цьому винні люди

Фото: Associated Press

Популяція птахів у цих країнах зменшилася на 29%.

Кількість птахів в Північній Америці та у Канаді за останні 40 років зменшилися на 29% або майже на 3 мільярди особин. Дослідження проводили американські вчені Корнельської лабораторії орнітології, воно опубліковане у журналі Science.

Згідно з результатами, з трьох мільярдів загиблих птахів 90% відносяться до 12 поширених сімейств пісенних птахів, зокрема горобців, зябликв і ластівок. Вони відіграють важливу роль у харчових ланцюгах і підтримують функціонування екосистем, наприклад, борються зі шкідниками.

"Необхідно вирішити негайні та постійні загрози, тому що наслідки зникнення птахів можуть призвести до занепаду екосистем, від яких залежать люди", - вважає Пітер Марра, співавтор дослідження та директор Джорджтаунської екологічної ініціативи в університеті Джорджтауна.

Дослідження об'єднує дані майже за 50 років, включаючи інформацію, зібрану простими громадянами, та дані про міграції птахів із 143 станцій Північної Америки, саме там зникли понад мільярд птахів.

"Учасники громадянської науки внесли важливі наукові дані, щоб показати міжнародний масштаб втрат птахів", - розповів Джон Зауер, співавтор дослідження в Геологічній службі США. 

Науковці зазначають, що втрати птахів у Північній Америці аналогічні втратам птахів в інших частинах світу. Співавтор дослідження Джон Сауер вважає, що основний фактор, який впливає на зникнення птахів, це втрата середовища проживання, в тому числі через інтенсивне сільське господарство та урбанізацію.

Вчені припускають, що подальші зміни клімату погіршать ситуацію, оскільки зміниться середовище проживання і можуть зникнути рослини, якими харчуються птахи.

"Існує так багато способів врятувати птахів. Деякі потребують політичних рішень, таких як посилення Закону про Договір про міграційних птахів. Ми також можемо працювати над забороною шкідливих пестицидів та належним чином фінансувати ефективні програми з охорони птахів. Кожен з нас може змінити свої повсякденні дії, що разом можуть врятувати життя мільйонів птахів", - наголошує Майкл Парр, співавтор дослідження та президент American Bird Conservancy. 

Нагадаємо, 17 вересня повідомлялося, що учені знайшли найбільшу в світі амфібію. Її вид вимирає через пристрасть людей до делікатесів.

Аби врятувати слонів, вчені пропонують віднести мамонтів до видів тварин, що вимирають

Аби врятувати слонів, вчені пропонують віднести мамонтів до видів тварин, що вимирають

Повʼязані теми:

Наступна публікація