Медики поставили діагноз Леонардо да Вінчі за 500 років після його смерті

Медики поставили діагноз Леонардо да Вінчі за 500 років після його смерті

Фото: Associated Press

Експерти вважають, що розлад міг допомогти йому творити.

Легендарний італійський митець та винахідник Леонардо да Вінчі, схоже, мав Синдром порушення активності та уваги (СПАУ).

До такого висновку дійшли науковці через 500 років після смерті художника. Їхня теорія заснована на історичних звітах про методи роботи і поведінку да Вінчі і опублікована в журналі BRAIN, передає The Sun.

Для розладу характерні проблеми з концентрацією уваги, гіперактивність, схильність відкладати на потім і не звершувати завдання, метушливість думок та погано керована імпульсивність. За словами професора Марко Катані, цими рисами можна описати й найвідомішого італійського ерудита.

Відомо, що да Вінчі залишив після себе низку незакінчених робіт, що також свідчить на користь такого діагнозу. Втім, відзначається, що СПАУ пояснює не лише "хронічну прокрастинацію" діяча Відродження, але й його надзвичайні творчі досягнення.

Фото: Associated Press

"Хоча неможливо поставити посмертний діагноз комусь, хто жив 500 років тому, я впевнений, що СПАУ є найбільш переконливою і науково правдоподібною гіпотезою, що пояснює труднощі Леонардо в завершенні його робіт", - пише Катані.

"Історичні записи показують, що Леонардо витратив занадто багато часу на планування проектів, але йому не вистачало наполегливості", - додає він.

"СПАУ може пояснити аспекти темпераменту Леонардо і його дивний мінливий геній".

Сьогодні психологи класифікують СПАУ як розлад поведінки і зазвичай розпізнають його в дитинстві. Але зараз дедалі частіше його діагностують серед дорослих – зокрема й досить успішних та щасливих.

"Існує поширена помилка, що СПАУ типовий для дітей з поганою поведінкою та низьким інтелектом та прирікає їх на неспокійне життя", - пише Катані.

Фото: Associated Press

"Навпаки, більшість дорослих, яких я бачив у своїй практиці, були яскравими дітьми з розвинутою інтуїцією, але згодом у них з'являлися симптоми тривоги і депресії через те, що вони не змогли реалізувати свій потенціал", - додав науковець.

За словами Катані, труднощі да Вінчі із завершенням завдань, ймовірно, сягають корінням дитинства. За описами, геніальний митець постійно перебував у русі та перестрибував від завдання до завдання. І, як і багато людей з СПАУ, мало спав і працював безперервно день і ніч, чергуючи короткий сон та неспання.

Є також "непрямі докази", за якими, схоже, мозок Леонардо був влаштований дещо інакше, ніж зазвичай. Художник був шульгою, ймовірно, мав дислексію.

У статті зазначається, що геній мав "ненажерливу цікавість", що водночас робило його дуже креативним, але й відволікло.

Фото: Associated Press

Катані припускає, що СПАУ мало певний позитивний вплив на да Вінчі і стимулювало творчість і оригінальність. Разом з цим відзначається, що це корисно лише на перших етапах створення чогось нового. Пізніше це стає на заваді.

"Я сподіваюся, що випадок Леонардо показує, що СПАУ пов'язаний не з низьким IQ або нестачею креативності, а скоріше зі складнощами в отриманні переваги від природних талантів", - наголосив Катані.

Нагадаємо, в Італії учені встановили, від якої хвороби помер Леонардо да Вінчі. Висновок щодо причин смерті художника, дослідники зробили на основі записів як його сучасників, так і самого митця.

Італієць створив портрет Леонардо Да Вінчі на зораному полі завбільшки у 2,5 гектари

Італієць створив портрет Леонардо Да Вінчі на зораному полі завбільшки у 2,5 гектари

Повʼязані теми:

Наступна публікація