Менша кількість пасажирів і довші злітні смуги. Учені пророкують авіакомпаніям збитки через зміни клімату

Менша кількість пасажирів і довші злітні смуги. Учені пророкують авіакомпаніям збитки через зміни клімату

Фото: Associated Press

В одному з аеропортів необхідна злітна дистанція для літака зросла на майже сто метрів.

У майбутньому авіакомпаніям, можливо, доведеться скоротити кількість пасажирів, летіти в меншу кількість пунктів призначення на далекі відстані або виконувати рейси лише з аеропортів з довшими злітно-посадковими смугами через глобальне потепління.

Дослідження, опубліковане в журналі Climatic Change, містить аналіз понад 60 років даних про погоду і польоти літаків у 10 грецьких аеропортах, передає Sky News.

Професор Пол Вільямс, дослідник атмосфери в Університеті Редінга і співавтор дослідження, сказав: "Тепле повітря і повільні вітри ускладнюють зліт літаків, і зміна клімату, мабуть, підсилить обидва ці чинники". Він додав, що у новій роботі учені вперше поєднали вимірювання температури повітря і швидкості вітру для розрахунку точного впливу на злети.

Передбачається, що аеропортам з коротшими злітними смугами доведеться вимагати меншої ваги повітряного судна. Це означає, що авіакомпанії будуть змушені або зменшувати кількість пасажирів на борту літаків, або перевозити менше палива, і, відтак, літати до меншої кількості пунктів призначення.

Дослідники вивчили умови зльоту для двох типів літаків – пасажирський реактивний літак середнього розміру Airbus A320 і менший de Havilland DHC8-400.

Команда вчених і інженерів з Великобританії і Греції розрахувала необхідну злітну дистанцію і максимально можливу злітну масу для обох літаків. Вони виявили, що злітна дистанція, необхідна для A320, збільшується в середньому на 2,7 метра на рік, а для DHC8-400 – на 1,4 метра в рік.

В одному аеропорту необхідна злітна дистанція для A320 збільшилася на 98,6 метра в період від 1988 до 2017 року, показало дослідження. Також автори роботи виявили, що для підйому обох літаків знадобилося більше часу.

Нагадаємо, 2019 року Міжурядова комісія ООН з питань зміни клімату спрогнозувала, що вже до 2040 року світова температура підвищиться на 1,5-2°С. За прогнозами учених, підвищення глобальної температури більш ніж на 3 градуси за Цельсієм може мати катастрофічні наслідки і не лише призвести до затоплення низки міст, а й до посилення природних лих, на кшталт спустошливих пожеж, паводків та буревіїв. Проте нещодавно низка кліматичних моделей спрогнозувала підвищення глобальної температури аж до 5 градусів за Цельсієм. Чим це зумовлено та як впливатиме на планету – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Зміни клімату

Зміни клімату

Повʼязані теми:

Наступна публікація