Метеорит вагою 1500 тонн вибухнув над Землею: вчені знайшли осколки

Метеорит вагою 1500 тонн вибухнув над Землею: вчені знайшли осколки

Фото: pixabay.com

Вчені знайшли осколки півторитисячотонного астероїда, що вибухнув над Землею торік.

Потужність вибуху метеориту, що розпався на частини в грудні минулого року над поверхнею Землі в 30 разів перевищила енергію атомної бомби, випущену американською авіацією 1945 року в японській Хіросімі. Однак одразу після вибуху ніхто не помітив останків метеорита, його знайшли тільки зараз.

Про це повідомляє Daily Mail.

Небесне тіло зафіксували військові супутники. Вогненна куля розміром 18 метрів в діаметрі пронизала атмосферу Землі зі швидкістю 41 600 миль на годину. Під час піднімання з води астероїд розколовся на три частини. Встановлено, що вибух стався о 23:50 за Гринвічем (3:30 за східним поясним часом) 18 грудня 2018 року над Беринговим морем - між Росією і Аляскою. Метеорит розпався на кілька частин, коли він увійшов в атмосферу і розсіяв космічне сміття, створивши ударну хвилю, яка оцінюється в 20 атомних бомб Хіросіми. Вважається, що це другий за величиною вибух метеорита за останні 30 років і найбільший з часів гучної челябінської вогняної кулі 2013 року. Тільки що знайдене небесне тіло має вагу понад 1500 тонн і виділяє стільки ж енергії, скільки 173 кілотонни тротилу.

"Повітряний вибух над Беринговим морем (58.6 N, 174.2 W) 18 грудня 2018 року при 2350 UT виявлено 16 інфразвуковими станціями з усього світу. Виходячи з періодів, що перевищують 10 с, мінімальний вихід становить десятки кТ - може складати близько 100 кТ. Ймовірно, це найбільш енергопотужна вогненна куля з часів челябінського метеорита. Вибух стався близько полудня за місцевим часом, коли космічна скеля мчала до Землі на крутих семи градусах і вибухнула за 16 миль (25,6 км) над поверхнею", - говорить Пітер Браун з канадського Університету Західного Онтаріо.

Відзначається, що вибухи метеоритів є звичайним явищем, але великі події трапляються рідко, а такі масштабні відбуваються лише кілька разів на століття. Керівник програми спостережень за біляземними об'єктами в NASA Келлі Фаст обговорила цю подію на 50-й конференції з науки про місячні і планетарні явища. Вчена розповіла журналістам, що метеорит, незважаючи на всю свою потужність, залишився без уваги, тому що впав над Беринговим морем. Це поглинуло його ударну хвилю. Вона підкреслила, що вода на Землі є частиною її захисту від таких ударів.

Іспанські астрофізики також проаналізували фрагменти метеорита, які були розкидані російським містом Челябінськом, де той приземлився. Вчені дійшли висновку, що небесне тіло походить від великого астероїда Аполлона, який регулярно перетинає Землю, обертаючись навколо Сонця. Вони додали, що цей шматок, можливо, відколовся через напруженість, викликану гравітаційним тяжінням планет і Сонця, або міг бути викликаний ударом астероїда об інше небесне тіло на орбіті.

Раніше повідомлялося, що 16 березня в NASA помітили астероїд, летить на Землю. Небесне тіло пройде ближче орбіти Місяця. Астероїд, розміром з футбольне поле, який виявили в американському Національному управлінні з аеронавтики і дослідженню космічного простору, наближається до Землі. Повз він повинен пролетіти вже 22 березня. Для землян він безпечний і не представляє загрози.

У високогірне селище в Карпатах прилетів метеорит

У високогірне селище в Карпатах прилетів метеорит

Повʼязані теми:

Наступна публікація