На глибині понад 650 км під землею знайшли гори. Виявити їх допоміг потужний землетрус

На глибині понад 650 км під землею знайшли гори. Виявити їх допоміг потужний землетрус

Фото: pixabay.com

Гори можуть бути більшими за будь-які, наявні на поверхні Землі.

Завдяки потужному землетрусу вчені з Пристонського університету та Кийської академії наук довідалися, що під Землею на відстані 660 кілометрів завглибшки існують гори.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у Science.

Науковці використали дані землетрусу, що відбувся 1993 року у Болівії і мав магнітуду 8, 2, щоб побудувати комп’ютерну модель, яка допомогла дізнатися структуру мантії Землі. Зазначається, що будь-яка сейсмічна активність створює хвилі, що здатні виявляти відмінності у структурі тіла.  Саме  за допомогою цих хвиль вченим вдалося знайти нерівності на глибині 660 кілометрів – гори, що відділяють два шари мантії один від одного 

За словами провідного автора дослідження, вченого з Університету Пристона Вендо Ву, гори можуть вищими за будь-які, що існують на Землі, та мають більш виражену топографію, ніж Скелясті гори – одне з найбільших гірських пасм на планеті.

Цікаво, що коли дослідники вивчали регіон 410 кілометрів завглибшки, то нічого не виявили. Встановлення такої чіткої межі може допомогти дати відповідь на запитання, як сформувалася наша планета, та наскільки різними є верхні та нижні шари мантії, яка займає близько 84 % від об'єму Землі. 

"Це доводить, що глибокі підземні шари Землі є настільки ж складними, як і те, що можна побачити на поверхні", - наголосила сейсмолог Христина Гаузер, дослідниця Токійського технологічного інституту.

Вчені сподіваються, що технології, використані у дослідженні, у майбутньому допоможуть відкрити ще більше таємниць земної структури.  

Нагадаємо, нещодавно агентство NASA виявило величезний давній кратер, похований під двома кілометрами льоду на північному заході Гренландії. Це вже другий кратер, який знайшли під товстою кригою регіону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація