На МКС через космічне сміття розміром з порошинку тріснуло скло ілюмінатора

На МКС через космічне сміття розміром з порошинку тріснуло скло ілюмінатора

Фото: NASA

Щоб захистити членів екіпажу від зіткнення з космічним сміттям, МКС обладнана протиметеоритними панелями.

Європейське космічне агентство пояснило, звідки взялася сантиметрова вибоїна на склі ілюмінатора одного з модулів міжнародної космічної станції.

За словами британського астронавта Тімоті Піку, винуватцем тріщини виявилося космічне сміття розміром не більше порошинки. Удар припав на скло одного з семи ілюмінаторів оглядового купола, розташованого на однойменному модулі МКС. Космічне сміття невеликих розмірів, яке було, можливо, частинкою фарби або металевою пилинкою, не зміг пробити чотиришарову скляну панель. Подія ніяк не вплинула на життя і роботу астронавтів на станції.

Щоб захистити членів екіпажу від зіткнення з космічним сміттям, МКС обладнана протиметеоритними панелями, а також спеціальними системами, які дозволяють станції ухилятися від небезпечних фрагментів. Об'єкти діаметром більше сантиметра здатні пошкодити життєво важливе обладнання або пробити оболонку наскрізь. Шматок розміром 10 сантиметрів може розірвати МКС на шматки.

Нагадаємо, раніше на МКС вперше в історії розпустилася квітка. Айстри-майори були висаджені в минулому році на МКС у контейнері Veggie астронавтом Челлі Линдгреном. Після його повернення на Землю в грудні роль садівника взяв на себе Скотт Келлі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація