Надокучливі зуби мудрості та вразливі яєчка: шість головних "знущань" еволюції з людства

Надокучливі зуби мудрості та вразливі яєчка: шість головних "знущань" еволюції з людства

Фото: ТСН.ua

Дечим довелося пожертвувати заради очевидних переваг. Водночас є абсолютно непотрібні мутації.

Еволюція, безсумнівно, наклала свій відбиток на те, який вигляд має і як функціонує людське тіло. І він не завжди приємний. Є речі, які були корисними колись давно, а зараз лише дошкуляють і проносять дискомфорт. Інші ж не просто неприємні, а смертоносні.

Про шість головних "підстав" природи людям пише Business Insider.

Зуби мудрості

Мільйони років тому зуби мудрості були надзвичайно корисні – здоровенні моляри допомагали пережовувати волокнисті овочі. Але за 1-2 мільйони років людство навчилося куховарити, їжа стала м'якішою, жувати так активно вже не потрібно, і зуби мудрості лишилися без роботи.

Близько 10 тисяч років тому  люди почали займатися сільським господарством і ще вправніше готувати їжу. Менше роботи для щелеп – менший розмір. Через таке стискання місця для додаткових зубів небагато. Тож сьогодні людство і стикається через зуби мудрості з інфекціями ясен, руйнуванням зубів і навіть пухлинами.

Гнучкі ноги

У всіх приматів, включно з людьми, неймовірно "кістляві" ноги. У кожній – 26 кісток. Разом це - майже чверть всіх кісток в людському тілі. Це мало сенс для предків людей, які завдяки усім цим крихітним рухомим частини були достатньо гнучкими, аби чіплятися за гілки.

Але тільки-но вони залишили дерева і почали ходити прямо, виникли проблеми. Людині потрібна жорстка, стійка нога, аби тримати рівновагу та впевнено крокувати. Еволюція не забрала в нас жодної кістки. Як наслідок, ноги занадто гнучкі, і легко вигинаються не туди, через що люди стикаються з різноманітними проблемами - від розтягнення зв'язок і переламів до тендиніту.

Вигин хребта

Пряме ходіння зробило "слабкими" не лише ноги. Воно також зіпсувало наш хребет. У тварин, які ходять на чотирьох кінцівках, хребет вигинається як міст і допомагає підтримувати вагу внутрішніх органів під ним.

6 мільйонів років тому предки людей стали рівно, і дуга хребта стала S-подібною. Верхня частина вигинається назовні, щоб витримувати вагу голови, а нижня – всередину, щоб тримати тулуб на лінії з ногами для рівноваги. На жаль, це не дуже хороша будова. Вигин у нижній частині спини надзвичайно тисне на хребет. Не дивно, що від 60% до 70% людей у ​​всьому світі іноді відчувають біль в попереку.

Вразливі яєчка

Говорячи про біль, не можна не згадати вразливість чоловічих яєчок. На відміну від більшості органів, вони висять "за межами" тіла і не захищені м'язами, жиром і кістками. Виникає запитання: чому ж еволюція поставила людей та багатьох інших ссавців у таку ризиковану ситуацію?

Фото: pixabay.com

Виявляється, що для сперми краще зберігатися в прохолодніших місцях. Тому природа і розмістила їх якнайдалі від усього іншого, аби тримати у температурі, на кілька градусів нижчій за решту тіла. Але в людей все ще гірше: через вертикальне положення безжальна гравітація тисне на яєчка, що може призвести до болісного стану – пахової грижі.

Смертоносна будова горла

Деякі еволюційні примхи можуть коштувати людям життя. Наприклад, будова нашого горла. У ньому є дві важливі трубки: трахея, або дихальна трубка, якою рухається повітря, і стравохід, яким рухається їжа. При цьому вони розташовані так близько одне до одного, що це просто нерозумно. Адже під час ковтання їжа може потрапити в дихальні шляхи і заблокувати потік повітря, викликаючи задуху. У США, приміром, так щороку помирає майже п’ять тисяч людей.

Тим часом інші тварини мають більш розумну будову тіла: у них дихальні шляхи і стравохід розташовані не так близько. Чому такого немає у людей? Близьке розташування трахеї та стравоходу звільняє простір у горлі, і своєрідні камери у ньому підсилюють звук голосу і допомагають говорити.

Безкорисна мутація

Не всі еволюційні зміни мають хоч якісь переваги. Так, у 18 столітті мільйони моряків страждали від страшної хвороби – цинги. Їхні ясна набрякали і кровоточили, мозок зазнавав уражень. Справа у тому, що далеко від берега протягом кількох місяців поспіль моряки не мали доступу до свіжих фруктів і овочів – основного джерела вітаміну С, який грає вирішальну роль у відновленні пошкоджених тканин, кісток і нервів.

Фото: pixabay.com

Люди, разом з людиноподібними мавпами, морськими свинками, деякими кажанами, птахами і рибами – єдині, хто може зіштовхнутися з такою проблемою. Усі інші тварини спокійно самі виробляють вітамін С без жодних апельсинів.

А от у людей є генна мутація, яка заважає нам робити те ж саме. Для їхніх предків, які харчувалися фруктами і не сиділи по два місяці на кораблях, це не було проблемою. Тепер, схоже, ця мутація не несе жодної користі і демонструє, що еволюція не завжди корисна.

Нагадаємо, вчені нарахували в сучасної людини майже сотню рудиментів. На думку науковців, вони зникатимуть у наступних поколіннях, натомість людина продовжить змінювати свій вигляд і не буде такою. Деякі учені передбачають, що мозок людини стане меншим, пальці довшими, а частина зубів зникне.

Зубів менше, пальці довші: як виглядатиме людина майбутнього

Зубів менше, пальці довші: як виглядатиме людина майбутнього

Повʼязані теми:

Наступна публікація