Зірка Бетельгейзе почала стрімко "гаснути" – вона може перетворитися на наднову. Що про це відомо

European Southern Observatory (ESO)

Якщо Бетельгейзе вибухне, то людство спостерігатиме за спалахом, що відбувся 700 років тому.

Наприкінці 2019 року астрономи, що спостерігали за однією з найяскравіших зірок на небі, червоним гігантом Бетельгейзе у сузір'ї Оріона, помітили незвичну поведінку небесного тіла. Починаючи від грудня, зірка стала поступово втрачати яскравість. Наразі вона має лише 36% від показника, що був до цього.

Нещодавно астрономи оприлюднили фото небесного тіла, зняті за допомогою телескопа European Southern Observatory. Виявилося, що зірка не лише тьмянішає – змінюється і її форма. Що відбувається з Бетельгейзе – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Одна з найяскравіших зірок на небі

Бетельгейзе – змінна зірка. Таким небесним тілам властиво ставати то яскравішими, то тьмянішими та змінюватися у розмірі, коли температура усередині піднімається або падає. Втрата Бетельгейзе яскравості у грудні була досить очікуваною – до цього зірка періодично то тьмяніла, то яскравішала,  кожні 425 діб.

Проте замість того, щоб знову почати випромінювати більше світла, зоря почала далі "гаснути" – це безпрецедентний випадок за всю історію спостережень за Бетельгейзе. Магнітуда тьмянішання нещодавно перевищила 1, 56, пише CNN.

Унікальний феномен вдалося зафіксувати у період від грудня до січня за допомогою European Southern Observatory та інструмента SPHERE - спектрометричного висококонтрастного інструмента дослідження екзопланет.  

На початку 2019 року команда європейських астрономів зробила детальні знімки поверхні Бетельгейзе. У грудні, коли зірка стала тьмянішою, дослідники порівняли зображення зорі і з'ясували, що як на поверхні Бетельгейзе, так і у пилу, що її оточує, виникла низка відмінностей.

Якщо у січні 2019 року зірка мала вигляд яскравої сфери, то вже у грудні ситуація змінилася – у верхній частині зірки можна було побачити яскраву ділянку, а у нижній – розташовувалася більш тьмяна.

Чи перетвориться Бетельгейзе на наднову

Через нетипову поведінку Бетельгейзе низка учених припускає, що невдовзі зірка може спалахнути і перетворитися на наднову. Проте, коли саме це станеться, – достеменно невідомо. Як зазначається, у матеріалі CNN, вибух може відбутися як протягом наступних кількох тижнів, так і 100 тисяч років.

Суттєва похибка пояснюється тим, що існує низка факторів, які учені досі не знають про Бетельгейзе. Вона досі настільки яскрава, що спостерігати та вивчати її за допомогою телескопів складно. Відомо, що Бетельгейзе щонайменше кілька мільйонів років. Розташована вона на відстані 700 світлових років від Землі.

Зірку не дарма називають "супергігантом" – за даними NASA, за розміром вона наближається до діаметру орбіти Юпітера, а маса перевищує масу Сонця від у 11-12 разів. Проте даних про точні розміри немає. А саме такі показники як маса, яскравість та відстань можуть розповісти про те, як зоря еволюціонувала.

Наразі учені планують продовжити спостереження за зіркою та оновити Astronomer's Telegram, що використовується, щоб сповістити інших астрономів про потенційніs наднові чи комети.

Інфрачервоне світло, випромінюване пилом навколо Бетельгейзе

Якщо Бетельгейзе справді перетвориться на наднову, і учені стануть свідками цього, це стане унікальним досвідом. Коли наднова з'явиться, вона здаватиметься такою ж яскравою, як повний місяць, та залишатиметься у такому самому стані протягом тижнів, поступово зменшуючись у яскравості.

Її можна буде побачити неозброєним оком протягом щонайменше 6 місяців. Примітно, однак, що якщо Бетельгейзе таки вибухне, то, враховуючи відстань до зірки людство спостерігатиме за спалахом, що відбувся дуже давно 700 років тому.

Інша гіпотеза, що пояснює зменшення яскравості Бетельгейзе, полягає у тому, що зірка випустила хмару пилу, яка затьмарює її. Щоб переконатися, чи насправді це так, астрономи використали інший прилад, відомий під назвою VISIR.

Попри те, що головним призначенням приладу є пошук планет, придатних для життя, навколо зірок, він також добре розкриває Бетельгейзе, відзначає Science Alert.

На зображенні можна побачити інфрачервоне світло, випромінюване пилом, який оточував Бетельгейзе у грудні 2019. Воно нагадує полум'я навколо зірки – проте насправді це лише величезна кількість матеріалу, який скидає Бетельгейзе, наближаючись до останнього етапу свого життя.

Нагадаємо, у січні 2019 року астрономи також зафіксували у космосі найяскравіший потік світла в історії. Він був утворений надпотужним променем гамма-випромінювання у віддаленій від Землі на мільйони років галактиці і містив у 100 мільйонів разів більше енергії, ніж світло, яке бачить людське око. 

Три групи мишей відправили у космос для участі в експерименті на МКС

Три групи мишей відправили у космос для участі в експерименті на МКС

Повʼязані теми:

Наступна публікація