NASA показало наслідки потужних "місяцетрусів" на супутнику Землі

NASA показало наслідки потужних "місяцетрусів" на супутнику Землі

Фото: pixabay.com

Вважається, що Місяць залишається тектонічно активним.

Згідно з новим дослідження, Місяць повільно стискається, а за останні кілька мільйонів років він "схуд" на 50 метрів. Зіткнення тектонічних плит викликає потужні місячні землетруси.

Про це повідомляє космічне агентство NASA.

Це відбувається подібно до того, як виноград зморщується до родзинки. Але кора Місяця більш крихка, тому на ній утворюються розломи й одна ділянка кори піднімається над сусідньою.

Кожен з таких розломів висотою у близько дев'ять метрів і тягнеться на кілька кілометрів. Це робить їх схожими та гігантські сходи на поверхні Місяця.

Фото: NASA

Вперше їх виявили понад 50 років тому астронавти Аполлона. Тепер аналіз показав, що "місяцетруси" можуть відбуватись і зараз, адже розломи молодші, ніж вважалося.

"Нечасто можна зустріти тектонічну активність десь, окрім Землі. Тому дуже цікаво, якщо ці розломи досі викликають місячні землетруси".

Тривалий час найбільший досягненням людства на Місяці вважалася висадка на поверхню супутника Землі членів місії Apollo 11. Адже крок, зроблений астронавтом Нілом Армстронгом, й справді мав величезне значення і на довгі роки запам'ятався як символ підкорення людиною космосу. 

Проте нещодавно світ сколихнула ще одна сенсаційна звістка. 3 cічня 2019 року китайська автоматична міжпланетна станція Chang'e 4 висадилася на зворотний бік Місяця. Що означає для світу це досягнення та чи зможе Китай стати лідером космічних перегонів - читайте в спецпроекті ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація