NASA потішило світ відкриттям МКС для туристів. Як і за скільки можна злітати в космос

NASA потішило світ відкриттям МКС для туристів. Як і за скільки можна злітати в космос

Фото: ТСН.ua

Космічні туристи будуть перебувати на орбіті не менше місяця - там їх забезпечать усім необхідним.

Космічне агентство NASA відкриває Міжнародну космічну станцію для туризму та підприємництва. МКС поки що єдине місце в космосі, куди можуть дістатися люди і де можуть жити. Після цієї приголомшливої заяви почали з'являтися перші подробиці майбутніх подорожей. ТСН.ua зібрав найголовніше з того, що відомо наразі.

Як організований політ на МКС для туристів

Саме собою NASA не буде організовувати космічні подорожі. Агентство буде брати плату за перебування пасажирів на МКС з приватних компаній. Своєю чергою приватні компанії будуть брати набагато більше грошей з туристів – за політ ракет у космос і назад – і отримувати з цього прибуток.

Як зазначили у NASA, такі компанії будуть нести відповідальність за склад екіпажу і забезпечення того, аби "приватні космонавти" відповідали за медичними показниками та були підготовлені до польоту.

Наразі SpaceX та Boeing за фінансування NASA розробляють капсули для доправлення космонавтів на МКС. На їхніх "рейсах" купуватимуть місця і астронавти агентства, і приватні компанії для своїх туристів.

Як повідомив американський стартап Bigelow Aerospace в своєму пресрелізі, він вже домовився зі SpaceX і заплатив величезні суми, аби забронювати чотири спеціальних "рейси".

Також відомо, що "приватні космонавти" потраплятимуть на МКС раз чи два на рік. А от коли точно це станеться вперше – невідомо. В космічному агентстві обіцяють, що перша приватна місія відбудеться у 2020 року, але чи буде вона пов'язана з туристами – невідомо.

У Bigelow Aerospace зазначили, що NASA для початку має сертифікувати ракету та капсулу SpaceX для польотів на Міжнародну космічну станцію. Це планують зробити наступного року.

Світлина з МКС / Фото: NASA

Скільки коштує квиток на орбіту і що в нього входить

Приватні компанії будуть платити NASA близько 35 тисяч доларів за ніч за пасажира на орбіті. У цю ціну входять спальне місце на станції, користування такими зручностями, як повітря, харчування, вода та туалет. На МКС також можна користуватись Wi-Fi – щоправда, заплатити за це доведеться окремо. Гігабайт інтернету обійдеться у 50 доларів.

Передбачаються й певні обмеження: відпочивальникам не можна буде виходити у відкритий космос.

У Bigelow Aerospace, яка забронювала чотири рейси, вже назвали свою ціну квитка на орбіту – 52 млн доларів. У кожен з польотів можна доправити до чотирьох осіб.

У NASA зазначали, що перебування туристів на орбіті триватиме до 30 днів. Втім у Bigelow Aerospace кажуть про один-два місяці.

Втім у космос можна відправити не лише туристів – там, наприклад, можна проводити дослідження. Водночас для приватного рейсу на МКС не обов'язково мати освітню чи дослідницьку мету. Компанії можуть відправляти до космосу будь-які предмети та дурниці, аби продавати їх потім на Землі та отримувати прибуток.

Чи будуть це перші туристи в космосі

NASA раніше не була зацікавлена в космічному туризмі. Політ першого космічного туриста, італійця Денніа Тіто, 2001 року організували "Роскосмос" та американська компанія Space Adventures.

Після нього було ще семеро космічних туристів. Серед них Марк Шаттлворт – перший африканець, який побував у космосі, відомий як засновник операційної системи Ubuntu; Ануше Ансарі  – вчена, яка стала першою космічною туристкою та Гі Лаліберте – засновник Cirque du Soleil. Лаліберте відвідав МКС 2009 року, і після нього жодні туристи в космосі не з'являлися.

Окрім Space Adventures, на сьогодні одразу три компанії вкладаються у космічний туризм. Virgin Galactic тестує SpaceShipTwo і планує запропонувати своїм клієнтам і орбітальні польоти. Мандрівками на орбіту також займається Blue Origin Джеффа Безоса, найбагатшого чоловіка світу.

Space X Ілона Маска вже навіть назвала ім'я першого космотуриста, який полетить до Місяця. Ним стане японський мільярдер Юсаку Маєзава, а сам політ може відбутися 2023 року.

Корабель Crew Dragon компанії SpaceX успішно прикріпився до МКС

Корабель Crew Dragon компанії SpaceX успішно прикріпився до МКС

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація