NASA оголосила про розробку тихого надзвукового літака

NASA оголосила про розробку тихого надзвукового літака

Фото: NASA

Зазначається, що вже 2021 року розпочнуться перші тестові польоти нового X-plane.

NASA разом із компанією Lockheed Martin створять експериментальний надзвуковий літак, який літатиме швидше за звук, при цьому буде відносно тихим. Про це йдеться на АBCnews.

Літак, відомий як Low-Boom Flight Demonstrator, може зрештою прокласти дорогу комерційним надзвуковим подорожам землею, які наразі заборонені FAA через гучні звукові удари, що створюють літаки на кшталт колишньої моделі Concorde.

"Надзвичайно зворушливо повернутись до розробки X-plane у такому масштабі ", – заявив Джайвон Шін (Jaiwon Shin), адміністратор з космонавтики у NASA, посилаючись на серію надзвукових дослідницьких літаків, які виробляли Bell Aircraft, починаючи з середини 1940-х років.

"Наша давня традиція із вирішення технічних бар’єрів надзвукового польоту, яка корисна для кожного, продовжується", – додав він.

Згідно з даними NASA, нова форма, яка вперше була розроблена в 1960-х роках, дозволить Low-Boom Flight Demonstrator досягти надзвукової швидкості, створюючи серію "м'яких ударів" замість гучних.

Зазначається, що звичайні надзвукові літаки генерують ударні хвилі, які стикаються один з одним після розриву звукового бар'єру, створюючи звукові буми. Low-Boom Flight Demonstrator призначений для відправлення цих ударних хвиль один від одного, що, за інформацією Lockheed Martin, звучить так гучно, наче зачиняються двері автомобіля.

Вартість контракту сягає приблизно $ 247,5 млн. Згідно з умовами угоди це повинен бути одноядерний літак, який  здатний пересуватись зі швидкістю 940 миль за годину. Повідомляється, що до кінця 2021 року його повинні відправити у дослідницький центр польотів Армстронга, що у Каліфорнії.

Uber підписав угоду із космічним центром NASA про розробку літаючого таксі

Uber підписав угоду із космічним центром NASA про розробку літаючого таксі

Після того, як літак пройде літні випробування у Едвардсі, NASA розпочне тестування на "реакцію суспільства" на базі і в шести містах США. Їх планують завершити до 2025 року. Зазначається, що у NASA поки не вибрали міста, які будуть брати участь у цих тестуваннях.

Пітер Йосіфідіс, керівник програми Low-Boom Flight Demonstrator в Lockheed Martin Skunk Works, сказав, що для нього честь продовжувати працювати над надзвуковими подорожами разом із NASA.
"Ми з нетерпінням чекаємо масштабної роботи, виконаної у рамках QueSST, щодо проектування, будівництва та літніх тестувань X-plane, надаючи NASA літак, який буде здійснювати надзвукові комерційні подорожі для пасажирів у всьому світу", – заявив він.

Нагадаємо, що SpaceX запустила з бази військово-повітряних сил США на мисі Канаверал ракету-носій Falcon 9 з вантажним космічним кораблем Dragon. SpaceX CRS-14 став чотирнадцятим польотом автоматичного вантажного корабля Dragon компанії SpaceX в рамках програми постачання МКС за контрактом Commercial Resupply Services з NASA.

Повʼязані теми:

Наступна публікація