NASA відправляє на Марс новий марсохід Perseverance: у чому особливість апарату і що він робитиме

NASA відправляє на Марс новий марсохід Perseverance: у чому особливість апарату і що він робитиме

Апарат має долетіти до Червоної планети у лютому наступного року.

За кілька годин стартує вже третя цього місяця місія на Марс. О 14-50 за київським часом з мису Канаверал в штаті Флорида злетить ракета "Атлас-5" з новим марсоходом "Пьорсевіренс" або "Наполегливість", який має долетіти до Червоної планети у лютому наступного року. 

Що апарат робитиме на Марсі, якщо успішно сяде, і чому його посадку називають словами "сім хвилин жаху" -  у сюжеті ТСН.Ранок.

Назву для марсохода на спеціальному конкурсі обрав семикласник, який тепер із родиною спостерігатиме за стартом із мису Канаверал. "Це головна риса людей від початку Шумерської цивілізації до перших кроків Місяцем в 1969 році. Наполегливість - це головне, що робить людей людьми", - каже школяр Алекс Мезер. 

На Марс "Наполегливість" летить разом з гвинтокрилом. "На ньому є сонячна панель, яка збиратиме енергію від сонця, антена для бездротового зв'язку, два гвинти завширшки метр двадцять. Вони роблять по 2400 оборотів на хвилину. Нижче розташований фюзеляж з батареєю, яка накопичуватиме енергію. Там же є сенсори, які дозволять гвинтокрилу автономно рухатися", - розповіла менеджерка проєкту Мімі Аун.

В цьому унікальність нинішньої експедиції - перший політ на чужій планеті. Гвинтокрил зможе літати лише кілька хвилин, а потім доведеться сідати для підзарядки. Тож перші завдання будуть дуже простими.

Третя місія на Марс: що робитиме на червоній планеті новий марсохід

Третя місія на Марс: що робитиме на червоній планеті новий марсохід

Ще один напрямок експериментів - перевірити якість тестового скафандру. "Ми будемо робити досліди в атмосфері Марсу, аби зрозуміти: витримують ці матеріали чи ні. Потім досліди на поверхні Марсу, аби бути точно певними, що скафандри для астронавтів витримають протягом усієї їх місії. Ми роками про це говорили", - повідомила головна інженерка-розробниця скафандрів у NASA Емі Росс.

Утім, для цього спершу треба злетіти і, головне, вдало сісти. Посадка - це найскладніший етап, твердять вчені. "У всіх марсіанських місіях час від входження в атмосферу планети до торкання поверхні називають залежно від місії шістьма чи сімома хвилинами жаху. Одразу кілька складних технологій мають спрацювати, аби швидкість вправно впала від 19 тисяч кілометрів на годину до нуля. Це найризикованіший етап місії", - пояснив професор аеронавтики в Стенфордському університеті Скотт Хаббард.

Марсохід "Наполегливість" коштував NASA трохи більше двох мільярдів доларів, ще принаймні у триста мільйонів обійдеться підтримання марсоходу після запуску. Він має сісти в районі кратера Джезеро, де, вважають, розташована дельта сухої річки. І збиратиме зразки гірських порід та ґрунту, які можуть містити рештки давнього життя. Їх марсохід у спеціальних контейнерах залишить на поверхні планети, аби в 2026 році ще одна місія доправила зразки на Землю для ретельних аналізів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація