Науковці створили найбільшу карту темної матерії Всесвіту

Науковці створили найбільшу карту темної матерії Всесвіту

Фото: NASA

Вчені використали технологію штучного інтелекту для вивчення зображень 100 мільйонів галактик.

Міжнародна група дослідників темної енергії (DES) створила найбільшу карту темної матерії - невивченоЇ форми, яка становить 27% Всесвіту, сприяє її постійному розширенню і може об'єднувати цілі галактики в космічну павутину.

Як повідомляє The Guardian, астрономи проаналізували світло, що йде до Землі з далеких галактик: якщо воно було спотворене, означає, шлях йому перегороджувала темна матерія.

Вчені використовували технологію штучного інтелекту для вивчення зображень 100 мільйонів галактик - фото були отримані за допомогою телескопа імені Віктора Бланко в обсерваторії в Чилі. Нова карта охоплює восьму частину нічного неба, видимого з Землі. Найяскравіші зони зображення демонструють щільне скупчення темної матерії, а чорні плями - космічні порожнечі, де майже відсутні галактики.

"Карта показує нам нові частини Всесвіту, які ми ніколи раніше не бачили. Ми дійсно спостерігаємо космічну структуру павутини з величезними космічними порожнечами - вони являють собою області Всесвіту з дуже низькою щільністю, де менше матерії", - розказав один з керівників проєкту доктор Найл Джеффрі.

Команда дослідників вважає, що карта стане відправною точкою для подальшого вивчення космічних пустот і темної матерії, допоможе краще зрозуміти, з чого складається Всесвіт і як він розвивався, а можливо, і оскаржити теорію відносності Ейнштейна. Відповідно до стандартної моделі космології, Всесвіт виник у результаті Великого вибуху, він розширився, а під впливом гравітаційних сил з'явилися згустки матерії і порожнечі, що становлять космічну павутину.

Вчені підкреслюють, що на їхній мапі темна матерія має більш гладкий і впрядкований вигляд, ніж очікувалося:

"Відкриття може здатися дрібницею, але якщо припущення правильні, це може означати, що щось не так із загальною теорією відносності Ейнштейна - одним з головних стовпів фізики", - підкреслює Найл Джеффрі.

Нагадаємо, науковці виростили штучне серце: який вигляд воно має. Вчені виростили в лабораторії серце зі стовбурових клітин, розміром із кунжутне насіння.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація