Науковці встановили вплив забрудненого повітря на розумові здібності

Науковці встановили вплив забрудненого повітря на розумові здібності

Фото: Reuters

Вчені впевнені, що 80% населення Землі проживає в місцях з небезпечно високим рівнем забруднення повітря.

Тривале перебування в місцях із забрудненим повітрям погано впливає на когнітивні здібності, йдеться в спільному дослідженні вчених з Китаю і США, пише BBC.

На думку авторів дослідження, негативний вплив забруднення атмосфери на когнітивні здібності зростає з віком і особливо стосується чоловіків зрілого віку та людей з невисоким рівнем освіти. Під час експерименту, близько 20 тис. жителів Китаю протягом чотирьох років регулярно виконували контрольні роботи з математики та мов.

В основі дослідження полягають виміри рівня діоксиду сірки та азоту і мікрочастинок розміром менше 10 мікрон. Якою мірою кожен з цих трьох забруднювачів відповідальний за порушення когнітивних здібностей, вчені поки не встановили. Рівні чадного газу, озону і більших частинок в повітрі в розрахунок не бралися.

За статистикою ВООЗ, через хвороби, викликані забрудненням повітря, щороку в світі передчасно вмирають близько семи мільйонів осіб.

"У нас є свідчення того, що вплив забруднення на показники мовних тестів стає більш помітним з віком, особливо для чоловіків і для менш освічених", - йдеться в дослідженні.

Крім того, через забруднення зростає ризик виникнення дегенеративних хвороб, таких як хвороба Альцгеймера та інші форми деменції.

"Тривале перебування в забрудненій атмосфері може відкинути людини назад у розвитку на один рік освіти, а це дуже багато", - каже один із співавторів дослідження, співробітник Єльської школи громадської охорони здоров'я Сі Чень.

Попередні дослідження також підтверджують, що забруднення повітря погано впливає на розумові здібності студентів.

Під час ще одного дослідження, яке проводилось протягом чотирьох років, з 2010 до 2014 року, вчені давали людям від десяти років обох статей тести з математики та на впізнавання слів.

Самотність може пришвидшити смерть - американські вчені

Самотність може пришвидшити смерть - американські вчені

Так, чоловіки з середньою освітою і нижче більше схильні до шкідливого впливу брудного повітря, в тому, що вони в основному працюють на вулиці, займаючись важкою фізичною працею.

"Наші висновки про негативний вплив забруднення повітря на когнітивні здібності, особливо на мозок, який старіє, означають, що непрямі наслідки забруднення з точки зору соціального добробуту можуть виявитися серйознішими, ніж ми вважали раніше", - резюмують вчені.

"У випадку з літніми (в дослідженні такими вважаються люди у віці 55-65 і 65+) наслідки накопиченого довгострокового впливу середовища на організм дуже важко нейтралізувати. Це дуже тривожно, бо нам відомо, що в старшому віці людям часто доводиться приймати вкрай важливі рішення - наприклад, коли йти на пенсію або яку медстраховку вибрати", - говорить Сі.

Хоча дослідження стосувалося тільки Китаю, воно може пролити світло і на ситуацію в інших країнах, що розвиваються з високим рівнем забруднення. В таких країнах, за даними вчених, жителі 98% міст із населенням більше ста тисяч осіб дихають повітрям, яке не відповідає стандартам ВООЗ щодо забруднення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація