Не один рік за сім: дослідники представили формулу для "переведення" собачого віку в людський

Не один рік за сім: дослідники представили формулу для "переведення" собачого віку в людський

Фото: unsplash.com

Собаки швидше за людей дорослішають у перші роки свого життя.

Ніхто не знає звідки взялося уявлення про те, що один собачий рік дорівнює сімом людським, але це міф. Втім господарі чотирилапих все одно люблять порівнювати вік своїх улюбленців із власним – і для таких випадків дослідники створили більш точну формулу.

І базується вона не на якійсь довільній метриці, а на змінах ДНК з часом. Результати роботи дослідників оприлюднені в журналі bioRxiv, пише Science Alert.

Так, для обчислення "людських" років треба взяти натуральний логарифм (позначається як ln) від віку собаки (можна розрахувати тут, ввівши вік собаки у віконечко х=, і натиснувши "розрахуй"), помножити на 16 і додати 31.

Людські роки = 16 × ln(собачий вік) + 31

Метод команди базується на епігенетичному механізмі, який називається метилюванням. З віком як у людей, так і в домашніх собак до молекул ДНК додаються метильні групи, які можуть змінювати активність сегмента ДНК, не змінюючи її саму. Це, очевидно, має свою функцію, але одним із наслідків є те, що метилювання ДНК можна використовувати для вимірювання віку людей. Це називається епігенетичним годинником.

У дослідження проаналізували ДНК 320 людей, 104 лабрадорів та 133 мишей.

Подібність була найбільшою при порівнянні молодих собак з молодими людьми, а літніх собак із людьми похилого віку.

З дослідження також випливає, що собаки швидше дорослішають в перші роки свого життя і повільніше – після чотирьох років.

Як зазначається, формула справді добре відображає деякі важливі етапи. Було виявлено, що сім тижнів у собак відповідали дев'яти місяцям у людини – часу, коли у цуценят та немовлят прорізуються зуби. Середній термін життя двох видів також збігався – 12 років для лабрадорів та 70 років для людини.

Водночас не всі віхи життя добре збігаються. Наприклад, собаки переживають статеву зрілість і досягають статевої зрілості швидше, ніж люди, тому період між підлітковим та середнім віком не збігається – п'ятирічний лабрадор за формулою дорівнює 56-річній людині.

Окрім цього, собаки різних порід відрізняються між собою. Тож, напевно, ідеальному математичну формулу переведення собачих років у людські створити неможливо. Але, як наголошується, формула, заснована на епігенетичному годиннику, значно корисніша, ніж просто множення на сім.

Учені не вперше намагаються перевести вік собак у людський. У попередніх дослідженнях йшлося, що за перший рік життя собака, за людським виміром, досягає 14-15-річного віку. А далі гавкуни дорослішають по-різному, залежно від розміру. Формули дослідники не представили, але вивели таке співвідношення:

Фото: ТСН.ua

Тим часом з-поміж усіх тварин собаки можуть виражати чи не найбільший спектр емоцій –  у їхньому погляді нерідко можна прочитати сум, радість, подив тощо. Це змалку допомагає чотирилапим привертати до себе людську увагу та отримувати преференції у вигляді різноманітних смаколиків або пестощів. Розповідаємо, чи справді собаки маніпулюють людьми та в чому секрет їхнього "щенячого погляду".

8-річний школяр зібрав мільйон лайків і Інтернеті, аби завести собаку

8-річний школяр зібрав мільйон лайків і Інтернеті, аби завести собаку

Повʼязані теми:

Наступна публікація