Учені розробили революційний ДНК-тест, який виявляє рак раніше за інші діагностики

Учені розробили революційний ДНК-тест, який виявляє рак раніше за інші діагностики

Фото: businessinsider.de

Він також може визначити резистентність організму до лікування та ефективність хіміотерапії.

Дослідники розробили новий ДНК-тест, який дозволяє діагностувати рецидив раку за рік до того, як його визначать звичайні способи сканування, повідомляє The Guardian.

Тест, також відомий як "рідка біопсія" може зіграти вирішальну роль для життя пацієнта та виграти для лікарів більше часу, оскільки ракова пухлина починає рости в організмі задовго до появи у пацієнта якихось симптомів і того, як її стане видно на комп'ютерній томографії.    

Тест виявляє у крові мутовану ДНК, яка з’являється під час смерті ракових клітин. Дослідження провели на сотні хворих на рак легень: у пацієнтів з раптовим підвищенням таких мутованих ДНК в крові рецидив ставався упродовж наступних місяців, а то й протягом року.

Подібна діагностика вже давно використовується для неінвазійного тесту плода на синдром Дауна під час вагітності. А тепер, сподіваються лікарі, вона матиме значний вплив на онкологію. Зокрема Нітзан Розенфельд з Кембриджського інституту досліджень раку, який не був залучений до цього дослідження, прогнозує, що "більшість, якщо не всі" пацієнти з онкологічними захворюваннями в майбутньому будуть робити тести на основі ДНК.

"Навіть якщо лише частина ракових захворювань, які зараз виявляють вже на смертельному етапі, в майбутньому буде діагностована ​​на ранніх стадіях, це врятує багато життів", - додав він.

Як повідомляється, "рідка біопсія" також може показати, чи діє на пацієнта хіміотерапія та виявити резистентність організму до лікування, яка часто розвивається на 2 та 3 стадіях раку. Це дозволить лікарям підібрати найбільш ефективне лікування та уберегти здоров’я пацієнтів від виснажливої та марної терапії.

Тест використовує індивідуально побудований генетичний шаблон кожного пацієнта на основі детального аналізу зразків пухлин. Зараз це коштуватиме пацієнту понад 1,300 фунтів стерлінгів, проте керівник дослідження Чарлі Свонтон впевнений, що те саме можна буде робити, використовуючи початковий аналіз крові, що робить технологію життєздатною не лише в умовах наукового дослідження. 

Нагадаємо, що мати п'ятирічної доньки поділилася у Facebook моторошною фотографією, яка показує руйнівний вплив раку на її сім'ю. Дитина американки бореться із агресивною формою раку мозку, а її батько має смертельну хворобу моторних нейронів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація