Повернення світу до допандемічних "налаштувань" швидко знищить здобутки від ізоляції - The Guardian

Повернення світу до допандемічних "налаштувань" швидко знищить здобутки від ізоляції - The Guardian

Світові потрібно переглянути курс і припинити вторгнення у природу.

Коронавірус призвів до зниження рівня забруднення, відновлення дикої природи і падіння цін на нафту, а також продемонстрував масштаб завдання, що стоїть перед людством.

Небо очищається від забруднення, дика природа повертається в нові чисті води, безліч рейсів були скасовані, а сира нафта настільки нікчемна, що індустрія повинна заплатити вам, щоб у них її забрали - кілька місяців тому екологи могли тільки мріяти про такий сценарій.

Насправді ця "нова" реальність викликає мало радості, адже її викликала пандемія коронавірусу, яка розорила більшу частину світу, йдеться у матеріалі The Guardian.

"Ми б не хотіли, щоб все відбувалося саме так, Боже, ні. Це просто катастрофа, яка вказала на основні проблеми, з якими ми стикаємося. Святкувати тут нема що", - говорить колишня голова Агентства США з охорони довкілля в адміністрації Обами Джина Маккарті.

Рівень забруднення різко знизився в Китаї, Європі та США, а викиди вуглецю в результаті спалювання викопних видів палива сягають рекордного падіння на 5% у рік.

Води Венеції тепер чисті, леви сидять на дорогах, на яких зазвичай організовують сафарі у Південній Африці, а ведмеді і койоти блукають порожнім національним парком Йосеміті в Каліфорнії. Між тим, майже 8 з 10 рейсів у всьому світі були скасовані, а багато літаків в США перевозять всього по кілька осіб.

Завдяки карантину очистились канали Венеції

Завдяки карантину очистились канали Венеції

Нафтова промисловість, яка є ключовим чинником кліматичної кризи та екологічної катастрофи, перебуває в сум'ятті, адже барель нафти в понеділок досягнув безпрецедентного мінусу -40 доларів.

Можливо, таких самих результатів можна було б досягти, якщо б у момент заснування Дня Землі в 1970 році, коли 20 мільйонів американців виступили на підтримку заходів по боротьбі з забрудненням, була введена жорстка екологічна політика.

Замість цього збитки, спричинені ізоляцією через Covid-19, показали, наскільки серйозною була ситуація у світі. Наприклад, очікуване скорочення викидів, за словами вчених, як і раніше, менше за необхідне в цьому десятилітті для запобігання катастрофічним наслідкам для клімату на більшій частині планети.

"Це найгірший з можливих способів поліпшення стану довкілля, який також показав нам масштаб завдання", - заявив експерт з екологічного права в Колумбійському університеті Майкл Джеррард.

За словами Джеррарда, реакція людей на відновлення нормального життя після пандемії допоможе визначити кризи, які руйнують довкілля.

"Ключове питання буде полягати в тому, чи буде у нас "зелене" відновлення, чи скористаємося ми можливістю створити робочі місця в галузі поновлюваних джерел енергії і чи зробимо берегову лінію більш стійкою до зміни клімату?, - говорить він. - Нинішній президент США явно не готовий зробити це".

Маккарті, нинішня голова Ради із захисту природних ресурсів, зазначила, що тільки зараз деякі індійці вперше побачили Гімалаї - через завісу забрудненого повітря.

"Пандемія показала, що люди змінять свою поведінку заради здоров'я своїх сімей. Ми отримали пропущений меседж про клімат, що це людська, а не планетарна проблема. Ми повинні показати, що можемо мати і довкілля, і свою роботу", - сказала вона.

Проблеми з природою не зникли миттєво - цього тижня різні дослідники виявили, що Арктика, швидше за все, звільниться від морського льоду влітку перед 2050 роками, що лісові пожежі, які запалали в Австралії на початку цього року, випустили більше вуглецю, ніж щорічно викидається в атмосферу, а перший квартал 2020 року був другим по теплоті за весь час спостережень.

Дональд Трамп дав зрозуміти, що спробує надати фінансову допомогу нафтогазовій галузі США, і уряд США вже виділив 25 мільярдів доларів на підтримку авіакомпаній.

У Китаю немає впевненості в тому, що оточені дикою природою "вологі ринки (ринки, де продаються свіже м'ясо, риба, продукти та інші швидкопсувні товари - прим. пер.), на яких, як вважається, з'явився Covid-19, закриються.

Фахівці з охорони навколишнього середовища попереджають, що повернення світу до допандемічних "налаштувань" швидко знищить будь-екологічний профіт від ізоляції.

"Це серйозний дзвіночок, щоб прокинутися. Ми втручаємося в останні дикі місця в природі і потім дивуємося, коли відбувається щось подібне. Ми самі все це зробили постійним вторгненням в природу. Ми повинні переглянути наш курс", - говорить еколог Томас Лавджой.

Як коронавірус впливає на екологію в Україні та світі — пряме включення

Як коронавірус впливає на екологію в Україні та світі — пряме включення

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація