Острови Нової Зеландії зближуються після серії землетрусів - геологи

Острови Нової Зеландії зближуються після серії землетрусів - геологи

Фото: Reuters

Дослідники поки що не з'ясували, що саме змушує острови рухатись.

Північний та Південний острови Нової Зеландії зближуються один з одним після серії землетрусів, які сталися у 2016 році.

Про це повідомляє CNN з посиланням на головний сейсмологічний орган країни.

Землетрус магнітудою 7,8, що стався поблизу міста Каїкоура на Південному острові, частково підняв морське дно на 6,5 футів (близько двох метрів). З тих пір острови продовжують зближатися один до одного.

У Новій Зеландії фермери наважилися на порятунок корів, які опинилися у пастці після землетрусу

У Новій Зеландії фермери наважилися на порятунок корів, які опинилися у пастці після землетрусу

Так, місто Кейп Кемпбелл, що розташоване на північно-східній частині Південного острова, стало на 14 дюймів (більше 35 см) ближче до Веллінгтона, великого міста на південному узбережжі Північного острова, ніж це було до землетрусу, сказала Сігрюн Грейнсдоттір з геологічної служби Нової Зеландії.

Каїкоура просунувся приблизно на шість дюймів (15,2 см) на схід, а прибережне місто Бленхейм зсунулося на північний схід на таку ж саму відстань. Сам Веллінгтон посунувся на відстань близько двох дюймів (5 см) на північний схід.

Грейнсдоттір зазначила, що наразі важко визначити, що саме викликає рух островів.

Фото: ТСН.ua

Геологічна служба Нової Зеландії почала стежити за сейсмологічними рухами на кількох ділянках країни після землетрусу 2016 року. Цей землетрус різко змінив ландшафт частин Південного острова і спричинив 25 розломів. Місцеві геологи зазначають, що це був "один з найбільш складних землетрусів, які коли-небудь були зареєстровано в усьому світі".

Нагадаємо, землетруси 2016 року у Новій Зеландії призвели до загибелі двох людей.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація