Озонова діра над Антарктикою скоро "загоїться": насправді це не так добре, як здається

Озонова діра над Антарктикою скоро "загоїться": насправді це не так добре, як здається

Фото: Associated Press

Схоже, діяльність людини тут ні до чого.

Найближчим часом діра в озоновому шарі над Антарктикою повністю закриється. З огляду на те, що озоновий шар - це єдине, що стоїть між людством і жаром нашого Сонця, це добре. Але все не так райдужно, як здається.

Про це пише EuroNews.

Незважаючи на те, що усвідомлення впливу змін клімату на нашу планету зростає, люди мають небагато відношення до зменшення озонової діри.

Насправді це наслідки того, що температури в стратосфері, шарі атмосфери в 11-50 км над Землею, стали вищими.

Як пояснив Вінсент-Анрі Пеух, глава Служби моніторингу атмосфери Коперника, в кінці серпня температура в стратосфері була на 40ºC вища за середню.

Це тепло послабило полярний вихор над Антарктикою - область закрученого холодного повітря над континентом - і фактично збило його зі звичайного центру над Південним полюсом.

Це, своєю чергу, не дозволило газам, що містять хлорфторвуглеці, або ХФВ, пошкодити озоновий шар так само, як зазвичай в цю пору року.

За оцінками ООН, ця діра скорочувалася від одного до трьох відсотків за десятиліття після Монреальського протоколу 1986 року, який забороняв використання ХФВ в побутових аерозолях і холодильниках.

У той час як діяльність людини робить деякий вплив на зменшення діри в озоновому шарі, Пех попереджає, що концентрації хлору і брому скоротилися лише в невеликих кількостях.

Він додав, що заборонити ХФВ було досить просто, тому що далеко не всі компанії використовували їх, і у них вже були альтернативи.
Але "парникові гази надходять звідусіль", сказав він, навіть з поновлюваних джерел енергії.

Раніше вчені виявили, що кількість хлорфторвуглеців в атмосфері зростає попри міжнародну заборону на їхнє використання. Аби з'ясувати, хто винен, група учених з усього світу використовувала комп'ютерні моделі та визначила джерело викиду газів.

16 вересня - Міжнародний день охорони озонового шару

16 вересня - Міжнародний день охорони озонового шару

Повʼязані теми:

Наступна публікація