П’ятеро підлітків в Івано-Франківську створили новітній прилад моніторингу якості повітря

П’ятеро підлітків в Івано-Франківську створили новітній прилад моніторингу якості повітря

Їхній винахід вже замовила міська рада

Не тільки прогноз погоди, але й наскільки безпечно дихається у місті, відтепер зможуть знати мешканці Івано-Франківська. П'ятеро місцевих юних техніків самотужки розробили та змайстрували прилад моніторингу якості повітря, йдеться в ТСН.12.00.

Біля інформаційного табло на зупинці метушня. Хлопці встановлюють прилад моніторингу якості повітря, який самі ж розробили. 

Екомоніторинг створили пятеро учнів міського центру науково-технічної творчості. Найстарші, 17-річні Богдан та Андрій, наповнювали прилад необхідними датчиками. 15-річний Дмитро писав комп'ютерну програму. А брати Врюкало розробляють екологічний мобільний додаток.

«Я в програмуванні досить давно. Років вже 5. Мар’ян в дизайні мені підказав, які кольори краще використовувати, якщо додаток про екологію, то повинні домінувати синій та зелений», - кажуть співавтори приладу моніторингу якості повітря Володимир та Мар'ян Врюкали.

В Івано-Франківську юні техніки змайстрували прилад моніторингу якості повітря

В Івано-Франківську юні техніки змайстрували прилад моніторингу якості повітря

В маленькій коробці юні техніки розмістили датчики, що визначають  рівень шуму на вулиці, вологість повітря, атмосферний тиск, а головне - кількість шкідливого пилу, яку ми вдихаємо.

«Людський організм взагалі не може з цим боротися. Тому, коли ми вдихаємо ці частинки, вони потрапляють у кров», - каже співавтор приладу моніторингу якості повітря Андрій Крохмалюк.

Отримані показники інтернетом потрапляють на спеціально розроблений дітьми сайт.

Фото: ТСН.ua

«У найхолодніші дні, було -18, всі котельні працювали на повну потужність, вітру зовсім не було. Перевищення забрудненості повітря було в 5 разів. Тобто ми наблизилися до рівня Пекіна», - каже координатор проекту Олексій Трелевський.

Чистоту повітря  моніторять більшість країн світу. Але Україні на цій онлайн-карті немає. Хоч коштує це недорого. Юні івано-Франківці на кожну коробку з індикаторами витрачають 2,5 тисячі гривень. Мерія вже замовила 4 таких прилади. Їх встановили на найбільших автобусних зупинках, аби містяни знали, чи варто зараз довго гуляти на вулиці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація