Палеонтологи знайшли предка страхітливого Ти-рекса. Ним виявився зовсім крихітний динозаврик

Палеонтологи знайшли предка страхітливого Ти-рекса. Ним виявився зовсім крихітний динозаврик

Втім це не заважало йому бути прекрасним хижаком.

Американські вчені знайшли залишки представника раніше невідомого виду карликових тиранозаврів, що жили на території сучасного штату Юта близько 95 мільйонів років тому.

Про це повідомляє ВВС.

Знайдений скелет допоможе вченим закрити прогалину в 70 мільйонів років, яка існувала в уявленні про еволюцію виду і зрозуміти, як Ти-рексу вдалося стати найбільш грізним хижаком в Північній Америці.

Скелет Тиранозавра / Фото: Associated Press

Невеликі і примітивні динозаври мешкали в Північній Америці з Юрського періоду (тобто приблизно 150 млн років тому). А вже 81 млн років тому, як показують знайдені свідоцтва, ці динозаври перетворилися на гігантських чудовиськ. Однак що саме сталося за цей період, вчені розуміють погано – їм бракує даних.

Маленького тиранозавра назвали Moros intrepidus. Знайдений екземпляр за життя був розміром з невеликого оленя і важив близько 78 кілограмів. Він помер у віці близько семи років, коли був майже дорослим динозавром.

Разюча різниця з його далеким нащадком, вага якого буде становити від 5 до 7 тисяч кілограмів, а висота до стегна – до чотирьох метрів.

Проте, оскільки Moros важив небагато як для динозаврів, ймовірно, міг дуже швидко бігати. "Така адаптація разом з розвиненими органами чуття – ознака чудового хижака. Йому було легко і переслідувати здобич, і тікати від більших конкурентів", - говорить співавторка дослідження Ліндсі Занно.

"На початкових етапах еволюції тиранозаври полювали в тіні більш стародавніх хижаків, таких як алозаври, які міцно посідали місце на вершині харчового ланцюга", - говорить вона. "Тепер ми знаємо, що їхній шлях на верхівку тривав менше ніж 15 мільйонів років", - додає археолог.

У дослідженні вчені припускають, що саме кліматичні зміни стали причиною зникнення алозаврів, яких тиранозаври змінили в ролі найстрашніших хижаків.

Нагадаємо, раніше учені знайшли найдавнішу в світі рибу-хижачку, яка жила одночасно з динозаврами. Попередньо, вік знайденого хижака – 150 мільйонів років. У знайденої риби пласке і округле тіло і загострені зуби, що виступають вперед – зовсім як у піраньї.

Повʼязані теми:

Наступна публікація