Зіткнення з "болідом". Американець випадково зняв на відео входження яскравого метеора в атмосферу Юпітера

Зіткнення з "болідом". Американець випадково зняв на відео входження яскравого метеора в атмосферу Юпітера

Унікальні знімки були зроблені з західного узбережжя США.

Американському астроному-аматору пощастило зафіксувати на плівку унікальне входження метеора "боліда" в атмосферу планети Юпітер. За всю історію таких випадків траплялося лише шість.

Про це пише Business Insider.

Астрофотограф Ітан Чапель записував відео нічного неба уночі 7 серпня, коли випадково зафіксував унікальну подію, що трапилася на відстані 40 світлових хвилин. 

Тоді, коли він розмістив фокус телескопа на Юпітері, у планету врізалося інше небесне тіло – зіткнення було настільки сильним, що спричинило яскравий спалах. Ітан помітив це під час перегляду відзнятого відео. 

"Коли я переглядав відео і побачив спалах, я моментально вирішив опублікувати його", - розповів Чапел.

Чоловік зазначає, що спалах, який трапився у південному екваторіальному поясі Юпітера, може бути результатом зіткнення планети з "болідом" – метеоритом, що загоряється у атмосфері. Попри те, що "боліди" часто можна побачити у атмосфері Землі, для Юпітера зіткнення з іншим небесним тілом є рідкістю.

За всю історію спостережень таких випадків було лише 6. Найвідоміший з них трапився 1994 року – тоді фрагменти комети Shoemaker Level 9 врізалися у зворотний бік Юпітера. Унаслідок зіткнення виробилася енергія, еквівалентна 6 трильйонам тонн тротилу – це близько 50 мільйонів бомб, скинутих на Хіросіму.

Примітно однак, що висновки Чапела потрібно ще підтвердити. Чоловік сподівається, що це вдасться зробити протягом наступних спостережень. Наразі чітких ознак зіткнення на поверхні Юпітера не помітно.

Нагадаємо, раніше завдяки світлинам телескопа Габбл вченим вперше вдалося простежити зародження бур на Нептуні, а також визначити частоту їхньої появи та тривалість.

День НЛО: чому існування інопланетян та летючих тарілок досі залишається таємницею

День НЛО: чому існування інопланетян та летючих тарілок досі залишається таємницею

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація