Піщана буря на Червоній планеті не дала змоги вченим встановити зв’язок із марсоходом Opportunity

Піщана буря на Червоній планеті не дала змоги вченим встановити зв’язок із марсоходом Opportunity

Фото: Getty Images

Буря застала вчених зненацька.

Інженери NASA не змогли встановити зв'язок з ровером Opportunity який в даний момент переживає одну з найсильніших піщаних бур на Червоній планеті.

Інженери припускають, що заряд батарей марсохода опустився нижче 24 вольт, тому він перейшов у кризовий режим, при якому в робочому стані залишається тільки годинник ровера, пише DT.

Таймер має вивести марсохід зі сплячого режиму для того, щоб він зміг оцінити можливість поповнення запасів енергії. Якщо ж він зрозуміє, що у нього немає можливостей поповнити запас енергії, то він знову порине в сон. На думку дослідників, можливостей для підзарядки у Opportunity не буде протягом ще декількох днів.

Буря застала вчених зненацька. Вона з'явилася прямо над ровером 3 червня і з тих пір збільшується. 10 червня буря посилилася настільки, що небо на Марсі стало набагато темнішим, ніж під час бурі 10 років тому. Разом з тим, 10 червня інженери змогли зв'язатися з марсоходом і дати йому необхідні команди.

На Марсі вчені знайшли ознаки життя

На Марсі вчені знайшли ознаки життя

Як відомо, вчені з NASA готують реальну місію на Марс, яка запланована на 2030 рік. Раніше вони розповіли про науку у стрічці "Марсіанин", порівнявши кіношні події з реальною підготовкою відправки астронавтів на Марс. Що є вигадкою, а що реальністю - пропонуємо почитати у нашому матеріалі

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація