Магнітний полюс Землі почав рухатися швидше – науковці розгублені. Розповідаємо, що відбувається

Магнітний полюс Землі почав рухатися швидше – науковці розгублені. Розповідаємо, що відбувається

Фото: pixabay.com

Полюс зміщується від Канади у бік Сибіру.

Щось дивне відбувається з північним магнітним полюсом Землі. Він зміщується приблизно на 50 кілометрів щороку, але у 2018 році перетнув Міжнародну лінію зміни дат і почав рухатися швидше.

Чому – вчені не знають напевне. Якщо раніше він розташовувався на північному сході Канади, то тепер суттєво посунувся на північ, до Сибіру. Через це науковцям навіть довелося терміново оновлювати Всесвітню магнітну модель (WMM),  на основі якої базуються системи навігації європейських й американських військових, приватних комерційних авіаліній, Google Maps та навіть GPS на смартфонах, пише Business Insider

За планом модель оновлюють кожні 5 років. Наступного разу це мало відбутися 2020 року. Однак зміщення магнітного полюсу було достатньо суттєвим для того, щоб американські військовослужбовці подали запит, щоб WMM оновили раніше - це трапилося 4 лютого.

Фото: ТСН.ua

Що таке північний магнітний полюс

Магнітний північний полюс та найпівнічніша точка нашої планети – це різні речі. У той час як місце розташування географічного північного полюсу Землі повсякчас залишається незмінним, магнітний північний полюс зміщується щороку.

1904 року він пролягав на північному сході Канади, проте відтоді суттєво посунувся на північ, до Сибіру.

Магнітне поле Землі формується завдяки процесам у рідкому зовнішньому ядрі планети, на відстані 1800 миль від поверхні – там циркулюють у рідкому стані два метали: нікель та залізо.

Воно захищає планету від сонячної радіації та сонячного вітру – потоку іонізованих частинок, який виділяється із корони зірки у навколишній простір у всіх напрямках. Якщо б не було магнітного поля, цей вітер міг би знищити усі земні океани та атмосферу.

NOAA NCEI

Проте процеси, які відбуваються глибоко під поверхнею Землі, час від часу створюють раптові та незрозумілі зміни у магнітному полі планети.

Якщо уявити останнє у вигляді низки гумових стрічок, пропущених скрізь два магнітні полюси, то зміни у ядрі планети можуть змусити стрічки "смикатися" у різних місцях. Звідси і зміщення північного магнітного полюсу Землі.

Наразі вчені вважають, що він може "пересуватися" швидше з двох причин. Перша – потужний геомагнітний імпульс, подібний до того, що відбувся у 2016 році під Південною Америкою. Інша – високошвидкісний витік рідкого заліза до ядра планети під Канадою.

NOAA NCEI

Чому важливо, щоб Всесвітня магнітна модель була точною

Всесвітня магнітна модель – це перелік цифр, який дозволяє різноманітним гаджетам та навігаторам вирахувати, який вигляд магнітне поле Землі матиме у будь-якій точці планети впродовж наступних п’яти років відтоді, як модель було оприлюднено.

Проблема полягає у тому, що чим більше зміщується північний магнітний полюс Землі, тим більше неточностей виникає у моделі, і, відповідно, у навігаційних системах військових, авіації та GPS на смартфонах, що її використовують.

Саме помилки у останніх й змусили учених зробити позапланове оновлення. Так, наприклад, неточності спостерігалися у Арктиці та у деяких регіонах  Канади.

Після оновлення показники знову стали точними – відтепер літаки й кораблі можуть вирушати у рейси спокійно.  Проте чи надовго – напевно невідомо.  

Людство має 12 років, аби зупинити глобальне потепління – вчені ООН

Людство має 12 років, аби зупинити глобальне потепління – вчені ООН

Повʼязані теми:

Наступна публікація