Планета закипає. Вересень 2019-го став найгарячішим за всю історію і занурив Землю у катастрофи

Планета закипає. Вересень 2019-го став найгарячішим за всю історію і занурив Землю у катастрофи

Фото: Associated Press

Цей рік увійде в п’ятірку найгарячіших на Землі.

Вересень 2019 року був найтеплішим на планеті за 140 років, від початку ведення спостережень. Лише за ці 30 днів Землю спіткали природні лиха, які завдали мільярдних збитків і забрали тисячі життів.

Рекордний вересень

Глобальна температура океану цього місяця була другою найвищою за всю історію спостережень, на суші – побила всі рекорди. Про це йдеться в повідомленні Національного центру екологічної інформації NOAA.

Разом із цим період від січня до вересня був другим найтеплішим в світі після 2016 року. За прогнозами цей рік увійде до п’ятірки найгарячіших в історії.

Рекордні температури 2019 року особливо кричущі на тлі того, що зараз і без того слабкий сонячний цикл сягає мінімуму, а явища Ель-Ніньйо цього року майже не було. Зазвичай, саме це створює передумови для високих глобальних температур. Таким чином, майже рекордне тепло 2019 року є свідченням того, наскільки потужним є глобальне потепління, викликане людиною, пише ScientificAmerican.

Катастрофи на мільярди

У вересні погодні катастрофи принесли збитків на чотири мільярди долари, йдеться у світі страхового брокера Aon.

Йдеться про ураган Доріан, що зачепив Багами, США і Канаду, тропічний шторм Імельда у США, тайфун в Японії, і повінь в Іспанії.

Разом з цим станом на кінець вересня кількість стихійних лих на мільярд доларів в 2019 році складає 23. Втім вони не лише завдають збитків, а ще й смертоносні. Найбільше життів забрала повінь в Індії, в якій загинуло понад 1850 людей. Окрім цього, циклон Ідай, від якого потерпали Мозамбік, Малаві, Зімбабве, вбив понад тисячу людей. Ураган Доріан в США – понад 600.

Приголомшливе танення льоду

Вересень 2019 став переконливим доказом тривалого танення арктичного льоду через глобальне потепління. Його протяжність цього місяця була третьою найнижчою за історію спостережень після 2012 і 2007 років. Річний мінімум протяжності морського льоду настав 18 вересня, згідно з даними Національного центру даних зі снігу та льоду.

Тим часом починаючи від 1980-х років, швидкість танення Гренландського льодовикового щита збільшилася у шість разів. За останні десять років кількість льоду, який він втратив, сягнула небачених масштабів. Чи означає це, що людству загрожує всесвітній потоп - читайте в матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація