Майже 3,5 млрд людей у світі вживають рис щодня.
Американська стартап-компанія Agrisea, заснована двома 24-річними вченими, вирощуватиме рис у морській воді. Для цього вчені використовують підхід редагування генів.
Як повідомляє Forbes, компанія планує створити в океані солестійкі плавучі рисові ферми до 2021 року, а малі пілотні ферми вже до кінця 2020 року.
Зазначається, що вчених до таких досліджень підштовхнули зростаючий попит на продовольство та збільшення населення, а також і те, що рис є однією з найбільш широко споживаних культур у світі. Щорічно виробляється понад 700 млн тон, причому більше 90% цього обсягу - тільки в Азії.
"Вирощування рису в океані звучить трохи дивно, але океанське землеробство є новою формою виробництва продуктів харчування, яка може мати певний реальний потенціал. Менше 1% прісної води доступно для використання людиною, а 70% використовується у сільському господарстві по всьому світу", - йдеться у повідомленні.
Як пише видання, для вирощування рису у солоній воді компанія Agrisea використовує підхід редагування генів культури, які контролюють солестійкість. Такий рис можна буде вирощувати в солоній океанській воді без використання ґрунту, добрив або прісної води.
"Ці гени разом діють в мережі, як і в природі. Ми просто стимулюємо їх в рослинах, щоб вони були стійкими до солоного середовища", - сказав Люк Янг, генеральний директор і співзасновник компанії Agrisea.
Agrisea також планує залучити 1 млн доларів інвестицій і збільшити свій асортимент солестійких культур, включивши в нього кукурудзу, пшеницю, ячмінь, сою, боби, шпинат та інші культури.
Нагдаємо, раніше в ООН повідомляли, що чисельність людей на Землі 2019-го року сягнула 7,7 млрд людей, а до 2050 року вона стане близько 9,7 млрд осіб. Як відзначається, зростання кількості людей на Землі будуть супроводжувати старіння населення, зниження рівня народжуваності та стрімка урбанізація.