Плантації посеред океану: вчені навчилися вирощувати рис у солоній воді

Плантації посеред океану: вчені навчилися вирощувати рис у солоній воді

Фото: Associated Press

Майже 3,5 млрд людей у світі вживають рис щодня.

Американська стартап-компанія Agrisea, заснована двома 24-річними вченими, вирощуватиме рис у морській воді. Для цього вчені використовують підхід редагування генів.

Як повідомляє Forbes, компанія планує створити в океані солестійкі плавучі рисові ферми до 2021 року, а малі пілотні ферми вже до кінця 2020 року.

Зазначається, що вчених до таких досліджень підштовхнули зростаючий попит на продовольство та збільшення населення, а також і те, що рис є однією з найбільш широко споживаних культур у світі. Щорічно виробляється понад 700 млн тон, причому більше 90% цього обсягу - тільки в Азії.

"Вирощування рису в океані звучить трохи дивно, але океанське землеробство є новою формою виробництва продуктів харчування, яка може мати певний реальний потенціал. Менше 1% прісної води доступно для використання людиною, а 70% використовується у сільському господарстві по всьому світу", - йдеться у повідомленні.

Як пише видання, для вирощування рису у солоній воді компанія Agrisea використовує підхід редагування генів культури, які контролюють солестійкість. Такий рис можна буде вирощувати в солоній океанській воді без використання ґрунту, добрив або прісної води.

"Ці гени разом діють в мережі, як і в природі. Ми просто стимулюємо їх в рослинах, щоб вони були стійкими до солоного середовища", - сказав Люк Янг, генеральний директор і співзасновник компанії Agrisea.

Agrisea також планує залучити 1 млн доларів інвестицій і збільшити свій асортимент солестійких культур, включивши в нього кукурудзу, пшеницю, ячмінь, сою, боби, шпинат та інші культури.

Нагдаємо, раніше в ООН повідомляли, що чисельність людей на Землі 2019-го року сягнула 7,7 млрд людей, а до 2050 року вона стане близько 9,7 млрд осіб. Як відзначається, зростання кількості людей на Землі будуть супроводжувати старіння населення, зниження рівня народжуваності та стрімка урбанізація. 

Океанічна вода поблизу Антарктиди містить сотні шматочків пластику в кожному літрі

Океанічна вода поблизу Антарктиди містить сотні шматочків пластику в кожному літрі

Повʼязані теми:

Наступна публікація