"По-суперегеройськи" врятувати Землю від знищення астероїдом виявилось ще складніше, ніж вважали вчені

"По-суперегеройськи" врятувати Землю від знищення астероїдом виявилось ще складніше, ніж вважали вчені

Фото: Shutterstock

Дослідники створили комп'ютерну модель зіткнення.

У фільмах часто можна побачити, як команда супергероїв вирушає у космос, аби підірвати астероїд, що мчить до Землі і збирається знищити все живе. З'ясувалось, це не так просто, як вважали вчені раніше.

Про це пише Independent.

Дослідники з Університету Джона Гопкінса змоделювали зіткнення з астероїдом і по-новому оцінили свої сили.

За словами провідного автора роботи Чарльза Ель-Міра, раніше учені вважали, що чим більший об'єкт, тим легше його розбити, адже "більші об'єкти з вищою ймовірністю мають слабкі місця". "Однак наші результати показують, що астероїди міцніше, ніж ми вважали, і для повного руйнування необхідно докласти більше енергії", - додає він.

Для вчених є зрозумілою фізика різноманітних порід в лабораторних масштабах, коли вивчаються їхні зразки розміром з кулак. Проте коли справа стосується об'єктів розміром з місто, як астероїди, все стає складніше.

Раніше інші вчені вже створили комп'ютерну модель, в яку можна було ввести різні фактори - масу, температуру, крихкість матеріалу – і змоделювати зіткнення двох астероїдів. У ній менший астероїд успішно знищував більший.

Втім у новому дослідженні Ель-Мір і його колеги створили нову комп'ютерну модель, додавши не враховані раніше дрібні фактори, наприклад, поширення тріщин в астероїдах.

"Ми поставили собі запитання: скільки енергії потрібно, аби насправді знищити астероїд і розбити його на шматки",-  говорить Ель-Мір.

Виявилось, що після початкового удару на астероїді утворилися мільйони тріщин. Його частини текли, як пісок, залишаючи кратер на його поверхні. Але коли вони врахували гравітацію, то з'ясували, що ці розбиті шматочки притягуються назад, тобто астероїд все ще зберіг свою загрозливу силу.

Дослідники сподіваються, що їхня робота допоможе краще підготувати людство до такої катастрофічної події, а також зрозуміти, як утворювалась Сонячна система, і в який спосіб люди можуть добувати цінні копалини.

Більше ніж астероїд, людству загрожує його ж діяльність. Учені підрахували, скільки у землян залишилось часу, щоб зупинити катастрофічні зміни клімату - увесь світ має вжити "безпрецедентних" заходів до 2050 року і звести нанівець викиди вуглекислого газу, аби запобігти смертельним наслідкам глобального потепління.

Повʼязані теми:

Наступна публікація