Попередження учених: деякі вакцини-кандидати проти коронавірусу можуть підвищити ризик ВІЛ

Попередження учених: деякі вакцини-кандидати проти коронавірусу можуть підвищити ризик ВІЛ

Фото: Associated Press

Група дослідників поділилася власним печальним досвідом розробки вакцини.

Група дослідників попередила, що принаймні чотири потенційних вакцини проти коронавірусу, що проходять клінічні випробування, містять компонент, який може збільшити ризик зараження людей ВІЛ.

Одна з цих вакцин-кандидатів пройшла випробування другої фази у серпні і збирається пройти великомасштабне дослідження третьої у Росії та Пакистані.

Попередження зробила група вчених на чолі з Сьюзан Бучбіндер, професором Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, яка керує дослідженнями з профілактики ВІЛ.

Команда зіткнулася з аналогічною проблемою на власному досвіді, намагаючись розробити вакцину від ВІЛ. Їхній головний кандидат після 20 років досліджень дав зворотний ефект, через що деякі пацієнти стали ще більш уразливими для хвороби. Вони поділилися своєю повчальною історією в The Lancet.

"Ми стурбовані тим, що використання вектора Ad5 для імунізації проти SARS-CoV-2 може аналогічним чином збільшити ризик зараження ВІЛ-1 серед чоловіків, які отримали вакцину", - написали вони.

Аби доправити вакцину в організм, потрібен свого роду транспортний засіб. Він називається вектором, і саме цей компонент вакцини викликає певні побоювання.

Кілька кандидатів на вакцину проти коронавірусу використовують аденовіруси як вектори. Приміром, в одному випробуванні генетично модифікований аденовірус використовується для доставки генного коду шипоподібних білків коронавірусу, щоб людська імунна система могла навчитися розпізнавати їх і протистояти. 

Аденовіруси зазвичай нешкідливі, хіба що можуть викликати застуду, і в інших вакцинах успішно використовуються різні їхні модифіковані версії. Але чотири вакцини-кандидати проти COVID-19 використовують вектор під назвою Ad5 (рекомбінантний аденовірус типу 5), і саме це викликало проблеми у вакцині проти ВІЛ.

Десять років тому, коли Бучбіндер і її колеги намагалися зробити щось подібне для захисту від ВІЛ, два випробування призвели до підвищення ризику заразитися ВІЛ серед чоловіків, особливо якщо вони раніше були інфіковані Ad5.

Чому так стається, не дуже зрозуміло, але одне дослідження 2008 року припускає, що це може бути пов'язано з активацією імунної системи, що надає ВІЛ більше клітин для враження.

2014 року в огляді, проведеному імунологом Ентоні Фаучі, нині головним інфекціоністом Білого дому, рекомендується з обережністю використовувати вакцини з цим вектором у регіонах з високою поширеністю ВІЛ.

"Це важливе міркування безпеки повинно бути ретельно вивчено перед подальшою розробкою вакцин з Ad5 від SARS-CoV-2", - роблять висновки дослідники у листі до The Lancet.

Своєю чергою компанії, які розробляють ці вакцини, заявили, що знають про цю проблему і беруть до уваги ризики. Одна з них, ImmunityBio, повідомила Science, що їхній вектор Ad5 був генетично "приглушений", аби знизити рівень імунної відповіді. Якщо їхні випробування у Каліфорнії будуть успішними, вони сподіваються провести подальші дослідження у Південній Африці.

Глава Південноафриканської ради медичних досліджень Гленда Грей, яка працювала над вакцинами проти ВІЛ з авторами листа у The Lancet, пояснює, що просто уникати цього вектора може бути не кращим рішенням. "А що, якщо ця вакцина - найефективніша?" - запитала вона Science. За її словами, експерти кожної країни мають ухвалювати власне рішення.

Зазначимо, у світі наразі працюють над майже 180 потенційними вакцинами проти коронавірусу.

Спасіння від COVID-19: як працюють над розробкою вакцини в Україні

Спасіння від COVID-19: як працюють над розробкою вакцини в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація