У популярних McDonald's і Starbucks з'являться стаканчики, які можна відстежувати та використовувати повторно

У популярних McDonald's і Starbucks з'являться стаканчики, які можна відстежувати та використовувати повторно

Фото: pixabay.com

Їх обладнають QR-кодами і RFID-чіпами.

McDonald's і Starbucks запустили пілотний проєкт, у рамках якого продаватимуть своїм клієнтам напої у багаторазових "розумних" стаканчиках. Перші горятка і проєкт будуть тестувати у двох закладах цих компаній у Сан-Франциско і Пало-Альто. Нові горнятка оснащені датчиками для відстеження. Основна мета нововведення - повторне використання пластикового посуду.

Про це пише Bloomberg

Такі станчики McDonald’s і Starbucks розробляли два роки в рамках проєкту NextGen Cup Challenge. Компанії хотіли створити не просто багаторазові стаканчики, але такі, які можна повторно використовувати. Це означає їх збір, очищення, перерозподіл і цифрове відстеження.

Перші горнятка і проєкт будуть тестувати в двох закладах McDonald's і Starbucks, в Сан-Франциско і Пало-Альто. У закладах будуть відстежувати і перевіряти поведінки людей - що будуть робити відвідувачі.

Склянки будуть оснащені RFID-чіпами і QR-кодами, за допомогою яких можна буде відстежувати, де їх викинули, і після збирати. Також завдяки цим нововведенням можна буде зрозуміти, де найчастіше люди викидають стаканчики. Там, де показники будуть найнижчими, планують облаштовувати додаткові пункти для їхнього збору.

Так, клієнтам для використання потрібно буде відсканувати код на чашці. Після того, як він нею скористався, "розумне" горня слід буде викинути до спеціального контейнера. Тоді стаканчики будуть знову збирати, очищувати та вводитимуть у користування.

За словами розробників, люди не люблять пити з багаторазових металевих чашок, а звичайні одноразові стаканчики досить важко переробляти, оскільки вони покриті тонким шаром пластика. Тому компанії вирішили розробити нові склянки з білого пластику, який можна відправити на переробку, таким чином знизивши кількість відходів на 40%.

Нагадаємо, парламент Швеції на засіданні 29 січня ухвалив рішення ввести податок на пластикові пакети, які продають у магазинах. Податок на один не екологічний пакет складе 3 крони, це близько 8 українських гривень. Таким чином пластиковий пакет для продуктів або товарів у магазині коштуватиме від шести до семи шведських крон (15-20) грн. Новий закон почне працювати вже від 1 березня. 

Соломинки, вушні палички, зубні щітки – чи є заміна неперероблюваному пластику

Соломинки, вушні палички, зубні щітки – чи є заміна неперероблюваному пластику

Повʼязані теми:

Наступна публікація