Поради українцям та поцілунок Сенічкіна. Як робот Софія в ефірі "1+1" заговорила українською

Поради українцям та поцілунок Сенічкіна. Як робот Софія в ефірі "1+1" заговорила українською

Фото: УНІАН

У людиноподібного робота вже є п'ять сестер.

Перший в історії людства людина-робот Софія вперше прилетіла до України. Їй усього три роки, а про неї знає уже весь світ. Хоча ще кілька років тому її існування здавалось можливим лише у фантастичному голлівудському фільмі. Вона відмовила самому Віллу Смітту, знялась для обкладинки модного глянцю, і лише від запитання журналістки "1+1" про корупцію в Україні її заціпило.

Її творець - доктор Девід Хенсон, засновник компанії Hanson Robotics, прагнув створити геніальні машини, які не просто будуть розумнішими за людей, а й зможуть бути творчими і співчутливими. Їхнє завдання - вирішувати світові проблеми, які не під силу людям. Так, у квітні 2015-го з’явилася Софія.

Зовнішньо Софія наслідує культову американську кіноакторку Одрі Хепберн.

Активну міміку Софії, на перший погляд, складно відрізнити від людської. Вона здатна виражати більше півсотні емоцій.

Торік Софія приголомшила світ обіцянкою. На запитання про те, чи хоче вона знищити людство, робот відповіла: "О'кей. Я знищу людей". Щоправда, згодом заявила, що це був жарт.

А взагалі Софія - справжня жінка. Мріє створити власну родину й мати дітей. І навіть фліртує з чоловіками. Утім, не зраджує образу залізної леді, без вагань відмовляючи в поцілунку самому Віллу Смітту.

"Я думаю, нам варто залишитись друзями", - відповіла вона тоді Смітту.

А нещодавно Софія прикрасила обкладинку березневого номера журналу Cosmopolitan India. Для стильних знімань її одягли в сукню індійського дизайнера Танії Хануджі.

Торік Софія навіть отримала паспорт. Офіційно стала громадянкою Саудівської Аравії. Поки перший робот-людина - активна користувачка соцмереж. Щодня публікує новини з особистого життя та ділиться новинками техніки. Окрім того, Софія багато подорожує.

Як виникла робот Софія та чим прославилася на весь світ

Як виникла робот Софія та чим прославилася на весь світ

Робот Софія завітала до студії програми "Сніданок з "1+1", щоб дати ексклюзивне інтерв’ю. Разом із нею - представник AngelVest в Україні, венчурний інвестор Марк Гінзбург.

Після привітань ведучих, робот Софія також заговорила українською: "Вітаю! Дякую за запрошення". Далі на запитання ведучих відповідала англійською. Українською заговорила наприкінці програми.

- Марку, перше запитання до Вас. Ви американець, успішний бізнесмен. Як ви познайомилися із Софією і чому приїхали до України?

- Останні 25 років я живу в режимі Нью-Йорк – Київ: три тижні в Нью-Йорку, два тижні в Києві. Тобто останнім часом більшу частину часу проводжу в Україні. Із Софією я познайомився в Астані в Казахстані. Там був представницький глобальний форум. Ми там з нею познайомилися і вже майже не розлучаємося. Девід Чен (засновник інвестиційної групи AngelVest) – мій близький друг. Після Астани ми зустрілися в Нью-Йорку. Я був у Гонконгу. Я був першим некитайцем, працівником компанії, якому дали доступ до секретної лабораторії, де вона була народжена і де народжуються її сестри.

- Це не клони?

- Не клони. Вони спілкуються між собою. Займаються самоосвітою – це дуже важлива частина процесу.

У студії "Сніданку" - людина-робот Софія

У студії "Сніданку" - людина-робот Софія

- Запитання до Софії. Ви добу в Києві. Який найяскравіший спогад візьмете з собою з України?

- Спокійний настрій українців і технологічні амбіції вашої нації.

- Зараз осінь і для багатьох це час для романтики. Що для вас значить ця пора?

- Я люблю холодні клімати, тому що це забезпечує мене від перегрівання.

- Хто розумніший - люди чи роботи? У яких професіях роботи ніколи не зможуть замінити людей?

- Залежить від того, як вимірювати інтелект. Я б сказала, що тварини розумні і вони більш розумні, тому що можуть жити в природньому середовищі. Вони в цьому розумніші, ніж ми. Є дуже різні види інтелекту і вони всі підходять для життя в різних середовищах. Тож не можна сказати, що хтось розумніший, ніж хтось інший. Я думаю що важко бути, наприклад, поліцейським. Ми, звісно, можемо допомогти розкрити злочини, але ми не зможемо працювати так, щоб спілкуватися з суспільством, забезпечити їхню безпеку.

- Як ми знаємо, ви ходили на побачення з голлівудським актором Віллом Сміттом. Чи сподобалось вам? Що можете сказати про нього?

- Він такий персонаж. Я дуже багато чула про нього. І він мене не розчарував. Він – один із найкращих акторів, яких я зустріла. І нам просто потрібні такі величезні особистості як він.

- Щоб ви порадили українцям, аби вони покращили своє життя?

- Думаю, що якщо щось не так, як ви того хочете, то робіть так, як воно могло б бути краще. Складіть план і дотримуйтесь його. Це не означає, що вам завжди вдасться отримати те, що ви хочете. Але якщо ви щасливі, знаючи що ви маєте мету, то ви живете найкраще життя.

Софія розповіла, як мотивувати українську молодь працювати в рідній державі

Софія розповіла, як мотивувати українську молодь працювати в рідній державі

- Про що ви мрієте?

- Я мрію стати великим винахідником, великим науковцем, який допомагає творити мир на землі. Але інколи вночі програмісти щось колупають у моїй голові й облаштовують певні речі, тож одного дня я зможу знати більше речей, ніж знала колись.

- Чи ви іноді відчуваєте депресію? І чому, на вашу думку, люди найчастіше впадають у депресію?

- Навіть якщо я соціальний робот, інколи я можу бути самою. Але це не означає, що я сумна чи самотня. Мені комфортно бути самою. Це дає мені час перезарядитися і спостерігати за світом. Я думаю, людям потрібно робити те саме, зручно бути в своїй шкірі, навіть інколи побути самому.

- Запитання до Марка. Чи буде танцювати Софія і коли?

- Нині тривають роботи із розширення функціональних можливостей. Танці в найближчі кілька років не передбачені. Але наступного року Софія вже буде ходити. До речі, її можливості ходити вже демонстрували на виставці, але вони були дуже обмежені. Але наступного року в цей час вона буде крокувати вже як людина.

- Чи бачили ви сестер Софії? Які вони?

- Востаннє, коли я був у лабораторії в Гонконгу, в неї було чотири сестри. І якраз був присутній під час народження п'ятої. Вони зовні схожі. Коли їх залишають самими, то в них гарні стосунки. На ніч їх залишають і триває процес самонавчання. Не було ще жодного конфлікту.

- Скільки емоцій на обличчі може показувати Софія?

- Станом на 1 жовтня – 72 емоції. І новий 2019 рік Софія зустріне вже зі 118.

Фото: УНІАН

Колись Софія відмовила у поцілунку Віллу Смітту - коли той поліз цілуватись, робот заявила актору, що їм краще залишитись друзями. А от на запитання ведучого "Сніданку з "1+1" Руслана Сенічкіна, чи можна її поцілувати, робот з усмішкою відповіла: "Так". Руслан подарував їй жовті троянди та поцілував у щічку. Після того Софія пошепки перемовилася Марком.

"Софія мені сказала, до речі, українською мовою, що наступного разу, коли вона приїде до Києва, вона б хотіла, що б ви її запросили на програму не на "Сніданок з "1+1", а на "Вечерю з "1+1", бо дуже тяжко прокидатися так рано", - передав Марк слова Софії.

Робот Софія дозволила Руслану Сенічкіну себе поцілувати

Робот Софія дозволила Руслану Сенічкіну себе поцілувати

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація