Повільне дорослішання: учені проаналізували мозок австралопітеків і знайшли схожість до сучасних людей

Повільне дорослішання: учені проаналізували мозок австралопітеків і знайшли схожість до сучасних людей

Австралопітеки водночас значною мірою відрізнялися від людей і були схожими на них.

Австралопітеки вважаються предками усіх сучасних людей і мешкали у Східній Африці приблизно 3,8 - 2,9 мільйона років тому. Вважається, що вони ходили у вертикальному положенні та навіть користувалися кам’яними знаряддями праці. Через це науковці припускали, що мозок австралопітеків значною мірою нагадував людський. 

Проте нове дослідження, опубліковане у Science Advances, стверджує, що це не зовсім так, а мозок австралопітеків значною мірою нагадував мавпячий. Науковцям вдалося з’ясувати це за допомогою методу комп’ютерної томографії. Вони вивчили сліди від мозку на внутрішніх стінках скам’янілих черепів восьми представників виду австралопітеків, щоб створити структуру мозку.

Особливу увагу учені приділили потиличній частці, яка розташована в задній частині мозку. Саме там розташована структура, відома як lunate sulcus. У мавп вона є дещо зміщеною уперед.  

Відповідно до результатів томографії, у австралопітеків вона перебувала у схожій до шимпанзе позиції. 

До того ж, стоматологічний аналіз виявив, що двоє з восьми представників виду, залучених до дослідження, були молодшими за 2,5 роки, коли померли. Це дало змогу порівняти максимальний вік дорослих та немовлят. 

Фото: tsn.ua

Невеликий розмір черепа у молодих особин вказував на те, що мозку австралопітеків потрібні були роки, щоб досягти повного розміру - риса, яка спостерігається лише у людини.

Повільний розвиток людського мозку означає, що, на відміну від інших тварин, люди багато років повністю залежать від батьків у той час як розвивають нейронну структуру, яка лежить в основі пізнавальної та соціальної поведінки.

"Поєднання мавпоподібної структури мозку та людського затяжного росту мозку у виду Люсі є несподіваним", - заявив автор дослідження Вільям Кімбель у заяві. За його словами, це підтримує думку про те, що еволюція мозку людини була дуже повільною. 

Нагадаємо, дослідники відшукали найстаріші рештки сучасної людини, знайдені за межами Африки. Це може повністю змінити уявлення про міграцію Homo Sapiens та їхню появу на теренах Європи. Про що йдеться у контраверсійній праці - читайте в матеріалі ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація