"Пожежі" в океані та їхні руйнівні наслідки. Як глобальне потепління знищує підводний світ

"Пожежі" в океані та їхні руйнівні наслідки. Як глобальне потепління знищує підводний світ

Фото: pixabay.com

Теплові хвилі нещадно руйнують морську екосистему.

Вчені зафіксували зростання на 50 відсотків інтенсивності теплових хвиль за останні 30 років. Це загрожує каскадним вимиранням підводного світу.

Про це йдеться в матеріалі Huffpost.

Кілька регіонів Тихого океану, Атлантичного і Індійського океанів особливо вразливі до стрибків температури води через їхню "тендітну" біорізноманітність і поширеність видів вже на своїх "теплих краях".

Коралові рифи в Карибському басейні, морські трави в Австралії і лісові водорості з Каліфорнії особливо постраждали від так званих "підводних пожеж" теплових хвиль. Втрата цих важливих частин в складній екосистемі може призвести до каскадного вимирання, яке в підсумку впливає на людей,  оскільки притулок зруйнований, а харчовий ланцюг порушений.

Провідний дослідник Ден Смейл з Морської біологічної асоціації у Великій Британії порівняв це явище з лісовими пожежами.

"У вас є лісові пожежі, викликані спекою, які виводять величезні лісові площі, але це відбувається і під водою, - сказав він The Guardian. - Гинуть водорості та морські трави. Протягом декількох тижнів або місяців вони відбулися вздовж сотень узбереж".

Дослідження, яке проаналізувало широкий спектр даних, зазначає, що "найчастіше такі явища спостерігалися в більшості океанічних басейнів протягом останнього десятиліття". Прогнози вказують на те, що теплові хвилі стануть частішими, інтенсивнішими і довшими.

Океани відчувають глобальне потепління на собі, поглинаючи близько 90 відсотків тепла, що потрапляє в атмосферу. Вони тепер страждають від додаткових наслідків спричинених тепловими хвилями.

"Зміна клімату є поступовим процесом, але набагато драматичніші наслідки можуть бути викликані цим екстремальним потеплінням", – повідомив The New York Times біолог Роберт Міллер з Каліфорнійського університету, Санта-Барбара.

"У деяких випадках екосистеми можуть бути не в змозі відновитися після цього, - додав він. – Отже, наслідки зміни клімату ми можемо відчути набагато раніше, ніж очікуємо".

Нагадаємо, учені підрахували, скільки у землян залишилось часу, щоб зупинити катастрофічні зміни клімату - увесь світ має вжити "безпрецедентних" заходів до 2050 року і звести нанівець викиди вуглекислого газу, аби запобігти смертельним наслідкам глобального потепління.

У Брюсселі провели масштабну демонстрацію проти зміни клімату

У Брюсселі провели масштабну демонстрацію проти зміни клімату

Повʼязані теми:

Наступна публікація