Найменший в історії динозавр та "дракон, що танцює". Як наукові відкриття змінюють наше уявлення про давніх істот

Найменший в історії динозавр та "дракон, що танцює". Як наукові відкриття змінюють наше уявлення про давніх істот

Фото: ТСН.ua

Остання з дивовижних знахідок - голова крихітного динозавра, що зберіглася у бурштині.

Часто динозаврів уявляють страхітливими, неповороткими та, подібно до ящірок, вкритими лускою. Втім, вони можуть вас здивувати – щороку вчені знаходять нові їхні види, удосконалюють знання про вже відкриті та висувають нові несподівані припущення щодо їхньої поведінки та вигляду.

ТСН.ua зібрав останні відкриття, які розширюють уявлення про те, якими були динозаври.

Від гігантських до крихітних

Науці відомі як зовсім крихітні динозаври, розміром у пів метра, так і справді величезні. У березні 2020 року палеонтологи повідомили, що знайшли нового рекордсмена - найменшого динозавра з усіх відомих. Давня істота отримала назву Oculudentavis khaungraae, що перекладається приблизно як зубата та оката пташка. І справді - тварина мала доволі великі випуклі очі та десятки гострих зубів у дзьобі. При цьому розміром динозавр був із сучасну колібрі. Крихітна голова істоти, яка жила мільйони років тому, зберіглася у бурштині.

Фото: ТСН.ua

З останніх знахідок – крихітний предок вже згаданого тирекса. Маленький та спритний хижак пролив світло на швидку еволюцію тиранозавра, який свого часу був найстрашнішим хижаком. Через це він і отримав назву – Moros Intrepidus, що натякає на передвісника загибелі.

На початкових етапах еволюції тиранозаври полювали в тіні більш стародавніх хижаків, таких як алозаври, які міцно трималися на вершині харчового ланцюга. Припускається, що кліматичні зміни стали причиною зникнення алозаврів, а їхнє місце поступово посіли тиранозаври.

Фото: ТСН.ua

А от в серпні 2017-го учені знайшли наразі найбільшого сухопутного динозавра – Patagotitan Mayorum. Його довжина сягала від голови до хвоста 37,2 метра. Він важив 70 тонн – як десять африканських слонів. Тварину назвали на честь Патагонії, де за міфами проживали гіганти, а також на честь господаря ранчо, на якому й розкопали велетня.

Фото: ТСН.ua

Ще один нещодавно знайдений гігант - Dreadnoughtus schrani. Втім, головна його особливість це розмір. Наразі його скелет є найбільш повним із зібраних науковцями - у них є цілих 45 його відсотків.

Фото: ТСН.ua

Від пухнастих до вкритих шипами

Одне з перших відкриттів 2020 року -  "дракон, що танцює". Так, на півночі Китаю виявлені останки невідомого науці м'ясоїдного динозавра, який може бути відсутньою ланкою еволюції цих древніх ящерів у птахів. Новий вид динозавра отримав назву Wulong bohaiensis, що в перекладі означає "дракон, що танцює". Динозавр був розміром з сучасного ворона, але зі значно довшим хвостом. 

У знайденої особини було досить густе оперення, хоч вона загинула у відносно молодому віці. Це спантеличило вчених, бо у сучасних птахів зміна пуху на пір'я – тривалий процес. Тож або в оперення була якась поки що невідома мета, або воно росло в незрозумілий наразі спосіб.

Фото: ТСН.ua

Американські палеонтологи з'ясували, динозаври, які мешкали на Мадагаскарі, змінювали всі зуби приблизно кожні два місяці – це дуже швидко. Свою роботу про майюнгазавра (Majungasaurus) вони опублікували у журналі PLOS ONE.

Для порівняння, його близькі родичі робили це вдвічі повільніше, а відомий тиранозавр – у 14 разів.

Учені припустили, що така надшвидкість пов’язана із харчуванням майюнгозавра – він часто гриз кістки здобичі, аби дістатися до кісткового мозку. Через це вони зношувалися сильніше, ніж у в його родичів, які переважно їли м’ясо.

Фото: ТСН.ua

Дивовижне припущення останніх часів – один з найбільш відомих та найлютіших динозаврів, тирекс (Tyrannosaurus rex), міг бути пухнастим симпатягою.

Дослідження зразків шкіри тиранозавра 2017-го року свідчить, що доросла особина не мала пір'я. Також дослідники наголошували, що оперення могло б призводити до перегрівання тварин. А от його предки цілком могли бути пухнастими.

Фото: ТСН.ua

Втім минулого року дослідники припустили, що оперення могли зберегти дитинчата, і навіть створили реконструкцію. Пух міг захищати малят від замерзання та маскувати від небезпек. 

Останні дослідження також з’ясували, що пухнасті динозаври мешкали на Південному полюсі. Уперше вчені знайшли докази того, що динозаври використовували прото-пір'я в екстремальних кліматичних умовах.

Їхнє дослідження опубліковане в журналі Gondwana Research. Група міжнародних вчених досліджувала скам'янілості, давно знайдені в Кунваррі, Австралія. Вони походять з озера, розташованого біля Південного полюсу. Серед них учені знайшли залишки прото-пір’я – воно не було таким складним, як у сучасних птахів, скоріше "волоссяподібним", і, ймовірно, мало візерунок.

Це наразі перші скам’янілі докази існування пернатих динозаврів.

Uppsala University

У лютому минулого року дослідники повідомили про відкриття нового виду динозаврів - Bajadoa Colarada. Він був вкритий чимось на кшталт шипів. Вважається, що ці відростки захищали травоїдну тварину від хижаків. Окрім цього, вони, ймовірно, відігравали роль у терморегуляції та приваблювали партнера.

Фото: ТСН.ua

У воді, повітрі та пісках

У листопаді 2014 року дослідники знайшли в еволюції морських мешканців іхтіозаврів (Ichthyosaur) відсутню ланку. Ця тварина дихала повітрям і була здатна плавати на швидкості 45 км\год, рухаючись хвилеподібно, як вугор.

Фото: ТСН.ua

Давно відомо про один із видів летючих динозаврів – птерозаврів. У липні 2018-го дослідники знайшли найдавнішого представника цього виду - Caelestiventus hanseni. Виявилось, що він був схожий на пелікана, бо мав на підборідді щось на кшталт мішка.

Фото: ТСН.ua

Нещодавно знайдений вид динозаврів - Vespersaurus paranaensis. У висоту він сягав не більше 80 см, а важив до 15 кг. З'ясувалося, що тварина була добре пристосована до спекотного клімату і жила в піщаний місцевості. Окрім цього, піщаний динозавр пересувався, спираючись на один великий палець ноги. Інші два мали гострі кігті, якими він розривав здобич.

Фото: ТСН.ua

Одне з останніх відкриттів - "крижаний дракон". Його скам’янілі останки були знайдені ще 1992 року в канадській провінції Альберта. Втім спочатку учені неправильно визначили його вид. Нещодавно проведений аналіз виявив, що істота належить до раніше невідомого виду і навіть роду аждархід – сімейство найбільших істот, які колись піднімалися в небо. 

Заново відкритий динозавр отримав епічну назву Cryodrakon boreas, що перекладається як "крижаний дракон північного вітру". Детальний опис істоти дослідники опублікували в журналі Journal of Vertebrate Paleontology.

Фото: ТСН.ua

Тим часом причини масового вимирання динозаврів, яке припадає на кінець Крейдового періоду та початок палеоліту, є однією з найбільших наукових таємниць. Існує низка гіпотез, що намагаються його пояснити, проте жодна з них дотепер не мала достатнього обґрунтування. 

Проте нещодавно у Північній Дакоті вчені знайшли унікальне "поле смерті", сповнене скам'янілостей. Розповідаємо, як воно може дати відповідь не тільки на запитання, що стало причиною вимирання динозаврів, але і як саме це відбулося.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація