РФ не дозволила розгортати над своєю територією американський проект, який має покрити Інтернетом всю планету

РФ не дозволила розгортати над своєю територією американський проект, який має покрити Інтернетом всю планету

Фото: Reuters

Росія хвилюється за свою нацбезпеку.

Федеральна служба безпеки РФ з міркувань національної безпеки виступила проти розгортання над територією Росії американського проекту супутникового зв'язку OneWeb, який повинен покрити всю планету високошвидкісним інтернетом.

Про це у середу, 24 жовтня, пише Reuters.

За словами представника ФСБ Володимира Садовнікова, система супутникового зв'язку OneWeb несе загрозу національній безпеці Росії і може використовуватися з розвідувальною метою.

"Гарантії, що система супутникового зв'язку не носить розвідувального характеру і не зможе завдати шкоди інтересам особи і суспільства Російської Федерації, мають переважно декларативний характер і не можуть бути достовірно перевірені російською стороною", - сказав Садовніков під час конференції в Москві минулого тижня.

Крім того, ФСБ побоюється, що OneWeb стане монополістом у наданні доступу в Інтернет у віддалених регіонах Росії, сказав Садовніков.

"Реалізація подібних іноземних систем зв'язку робить нерентабельною діяльність російських операторів зв'язку, особливо у важкодоступних і малонаселених районах, а організацію зв'язку традиційними засобами - дуже витратною. Це поставить низку російських регіонів у повну залежність від даних іноземних систем зв'язку", - цитує видання представника російських спецслужб.

Він додав, що організувати вітчизняну систему супутникового зв'язку можна спільно з Індією, Китаєм та іншими державами, які "не ведуть агресивну політику щодо Росії".

Із Міжнародної космічної станції запустили перший супутник, надрукований на 3D принтері

Із Міжнародної космічної станції запустили перший супутник, надрукований на 3D принтері

OneWeb заснована колишнім менеджером Google Грегом Вайлером і планує створити мережу з 900 низькоорбітальних супутників. Інвесторами проекту є Airbus Group, Bharti, Coca-Cola, Hughes, Virgin Group, Qualcomm і SoftBank, які вклали в нього близько $1,7 мільярда.

За даними Internet World Stats, наразі доступу до Інтернету все ще немає майже у 45% населення планети. OneWeb - один з наймасштабніших телекомунікаційних проектів у світі. До 2027 року компанія має намір надати високошвидкісний Інтернет всім жителям планети, а також забезпечити зв'язком всі види транспорту, зокрема - авіацію.

Росія - важлива частина проекту, оскільки в країні як і раніше існує низка віддалених регіонів, де відсутній високошвидкісний інтернет.

Реалізація проекту OneWeb багато в чому залежить від російських партнерів. У 2015 році OneWeb підписала угоду з французькою Arianspace і структурами Роскосмосу на запуск декількох сотень супутників зв'язку. Вони повинні бути виведені на навколоземну орбіту за допомогою 21 ракети-носія "Союз" з космодромів Куру і Байконур. Ігор Комаров, який раніше обіймав посаду генерального директора Роскосмосу, стверджував, що сума контракту склала більше $1 мільярда.

Перший запуск планувався на кінець 2017 року, але відтоді його кілька разів зсовували. За останньою інформацією від OneWeb, він повинен відбутися в період від грудня 2018 року до лютого 2019 року.

Як компроміс з російською владою OneWeb відтепер має намір знизити нижче контрольної свою частку в спільному підприємстві, створеному у 2017 році зі структурою Роскосмоса для розгортання мережі в Росії.

Російський партнер вже розмістив на порталі держзакупівель тендер на пошук підрядника, здатного оцінити придбану частку в проекті.

Ракета з українським двигуном успішно вивела на орбіту європейський супутник

Ракета з українським двигуном успішно вивела на орбіту європейський супутник

Повʼязані теми:

Наступна публікація